4x een cv voorbeeld én relevante tips

Categorie: Solliciteren

Steeds meer aspecten uit het sollicitatieproces gebeuren digitaal. Je hoeft allang niet meer je sollicitatiebrief op de post te doen, maar kunt deze per mail versturen. Ook is het tegenwoordig niet meer noodzakelijk om referenties op te geven, want iedereen kan de aanbevelingen op jouw LinkedInprofiel bekijken. Toch is er één ding dat voorlopig nog niet zal verdwijnen en dat is het cv. Wij geven je relevante tips om een aantrekkelijk cv te maken en laten je daarbij ook een aantal cv voorbeelden zien.

Lengte cv

Misschien wel het allerbelangrijkste om in je hoofd te houden bij het maken van je cv, is dat je deze beter niet al te lang kunt maken. Het is misschien niet altijd mogelijk om het bij één A4’tje te houden, maar je kunt er ongetwijfeld wel voor zorgen dat het er geen zeven worden. Bedenk dat jouw cv niet de enige is die de HR-manager of recruiter te zien krijgt. Gemiddeld wordt een cv zo’n zes seconden bekeken, of eigenlijk ‘gescand’, voordat er een oordeel gevormd wordt. Het is daarom niet handig om met een boekwerk van een cv aan te komen, want dan worden die zes seconden wel erg krap.

Lay-out cv

Hoe de lay-out van je cv eruit ziet mag je in principe helemaal zelf weten. Als alle onderdelen er maar overzichtelijk en goed leesbaar op staan. Gebruik ook tussenkopjes om de verschillende onderdelen, zoals ‘werkervaring’ en ‘opleidingen’, van elkaar te onderscheiden. De vaardigheden die je noemt op je cv kun je weergeven in bulletpoints, maar je kunt er ook voor kiezen om hierbij aan te geven in hoeverre je je deze vaardigheden eigen hebt gemaakt, zoals in het onderstaande cv voorbeeld.

cv voorbeeld met foto

Cv foto

Naast dat je cv niet te lang mag zijn en de lay-out bij voorkeur overzichtelijk is, is het ook van groot belang om een foto van jezelf toe te voegen. En niet zomaar een foto, maar een actuele foto waar je goed op te zien bent. De ontvanger van jouw cv wil nou eenmaal toch graag een gezicht zien bij het cv dat hij voor zich heeft. En laten we eerlijk zijn, als je geen foto op je cv toevoegt word je uiteindelijk alsnog wel online opgezocht.

Profiel cv

Wat we steeds vaker voorbij zien komen, wat overigens niet te zien is in het bovenstaande cv voorbeeld, is een klein stukje tekst waarin je een profiel van jezelf schetst. Dit maakt je cv iets persoonlijker want hiermee geef je niet alleen een opsomming van je skills en ervaringen, maar laat je ook iets meer zien wat voor iemand je bent. In onderstaand cv voorbeeld is er zelfs een persoonlijk profiel én een stukje over relevante interesses toegevoegd. Dit maakt, samen met de foto, dat er ook nog iets menselijks in het cv naar voren komt.

cv voorbeeld profiel

Less is more

Zoals je misschien wel opvalt in bovenstaande cv voorbeelden is dat ze niet stampvol staan met informatie. Er is voor gekozen om alleen het nodige erin te zetten en dit raden wij ook ten zeerste aan. Het maakt een HR-manager of recruiter echt niet uit wat voor bijbaantje jij had op je veertiende. Zorg dus dat je alleen benoemt wat daadwerkelijk relevant is voor de functie of het bedrijf waarop je solliciteert. Zo blijft je cv overzichtelijk en relevant. Als je ergens graag een uitgebreide toelichting op wil geven kun je er altijd nog voor kiezen om dat in je motivatiebrief te doen.

Meer tips nodig?

We hebben je nu enkele tips gegeven die je kunt meenemen bij het maken van je cv. Ook kun je hierbij ons eerdere artikel gebruiken waarin we je vertellen wat je vooral niet moet doen. Ook kun je ons cv voorbeeld of meerdere van de cv voorbeelden gebruiken ter inspiratie. Succes!

cv voorbeeld layout      cv voorbeeld inspiratie

#Cv

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.

Reacties zijn gesloten.