5 tekenen dat je gelukkig bent op je werk

Categorie: Op de werkvloer

In het leven willen we uiteindelijk maar één ding: gelukkig zijn. Wat ‘gelukkig zijn’ precies is en hoe je dit kunt worden weet niemand, maar dat je werk hierin een grote rol speelt is een feit. Het is dus zaak om zeker te weten dat dat in ieder geval goed zit. Maar hoe bepaal je dat eigenlijk?

Gelukkig op je werk

Volgens een recent onderzoek van het Britse Growth Engineering zijn gelukkige medewerkers 31% productiever in hun werk dan ongelukkige collega’s. Daarnaast bleek dat gelukkige werknemers meer betrokken zijn bij het bedrijf en dat de mate van geluk ook invloed heeft op de gezondheid. Waar ongelukkige medewerkers gemiddeld genomen wel 10.7 dagen per jaar ziek zijn, zijn gelukkige medewerkers gemiddeld maar 3.9 dagen per jaar afwezig door ziekte. Gelukkig zijn op je werk is dus echt belangrijk: voor jou én voor je baas. Maar hoe kun je merken dat je gelukkig bent op je werk? Dit zijn 5 kenmerken die gelukkige werknemers met elkaar gemeen hebben. Herkenbaar, of juist niet?

1. Je hebt vrijwel nooit stress

Mensen die gelukkig zijn op hun werk, kunnen de rust vinden om hun werkzaamheden te plannen en volgens schema af te ronden. Ze lopen dus praktisch nooit te stressen. Twee derde van alle werknemers geeft in onderzoek aan dat ze op zondagavond piekeren over de werkzaamheden van de volgende dag. Een kwart geeft zelfs aan dat ze een hekel hebben aan maandagen omdat ze dan weer naar hun werk moeten. Als je gelukkig bent op je werk, heb je juist zin om maandag weer aan het werk te gaan; je krijgt de rust en ruimte om je werkzaamheden realistisch in te plannen, en bent er dan dus niet in je vrije tijd mee bezig in je hoofd.

Gelukkig op je werk - geen stress

2. Je hebt het leuk met je collega’s

Werknemers die hun collega’s tot hun vrienden rekenen, zijn gelukkiger op hun werk omdat ze hun werk leuker vinden, een betere moraal hebben, en meer voldoening halen uit hun werk. De meeste mensen ervaren meer motivatie als ze iets binnen een team hebben gepresteerd, dan wanneer ze het solo hebben bereikt. En met wie kun je je werksuccessen beter vieren dan met je naaste collega’s? Als je de mensen op je afdeling dus vertrouwt en graag met ze samenwerkt, draagt dat enorm bij aan geluk op het werk.

Ook een goede relatie met je leidinggevende(n) is een belangrijk teken van werkgeluk. Als de band tussen jullie goed zit, is het voor jullie beide makkelijker om elkaar aan te spreken. Hierdoor wordt de samenwerking weer een stukje beter, wat het werken vanzelf ook weer leuker maakt.

3. Je werk voelt eigenlijk niet als werk

De Chinese filosoof Confucius wist het destijds al: ‘Geef me werk wat bij me past, en ik hoef nooit meer te werken.’ De truc om gelukkig te zijn in je werk is dus om iets te gaan doen wat helemaal niet als werken voelt. Alleen dan lukt het je om eventuele problemen waar je tegenaan loopt met een positieve insteek te lijf te gaan. Dit zorgt er weer voor dat je minder stress ervaart en uit punt 1 bleek al dat weinig stress weer samenhangt met geluk.

4. Je komt in aanmerking voor promotie

Mensen die gelukkig zij op hun werk, kunnen hun werkgeluk vaak eenvoudig omzetten in keihard, gepassioneerd werken. Ze gaan net iets verder om hun succes te behalen. En als het goed is, wordt dat opgemerkt. Successen worden gevierd, en dat motiveert ze om de volgende keer weer net zo hard te werken. Of nog harder! Zo’n positieve cirkel kan uiteindelijk ook leiden tot promotie: leidinggevenden houden nu eenmaal van positief ingestelde mensen en zullen er alles aan doen om zulke mensen binnen het bedrijf te behouden.

Gelukkig op je werk - promotie

5. Je hebt het gevoel dat je echt iets bijdraagt

Als je ziet dat je werk nut heeft, voel je je onderdeel van iets groters. En dat maakt gelukkig! Mensen zijn wat dat betreft echt groepsdieren; ze zijn vaak gelukkiger als ze met hun werk het verschil kunnen maken in iemands leven. De meeste mensen die gelukkig zijn in hun werk, kunnen dus vaak exact benoemen hoe zij een bijdrage leveren aan de maatschappij.

Ben jij gelukkig?

Kun jij bovenstaande kenmerken lachend afvinken? Of ben je er toch niet helemaal zeker van of je wel zo gelukkig wordt van je huidige baan. Kijk dan eens rond tussen onze openstaande vacatures. Wie weet zit er een nieuwe uitdaging voor je tussen waar je wel je geluk in zult vinden!

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.