8x de leukste bordspellen – welk bordspel vind jij het leukst?

Categorie: Lifestyle
Leukste bordspellen

Wie houdt er niet van? Met de hele familie of vriendengroep aan tafel. Hapjes en drankjes erbij. En dan fanatiek een bordspel spelen (of meerdere natuurlijk). We kennen allemaal de goeie klassiekers: Risk, Monopoly of Catan. Plezier gegarandeerd! Voor diegenen die eens iets anders willen, hebben wij een overzicht gemaakt van 8 minder bekende bordspellen die ook absoluut de moeite waard zijn.

1. Letters from Whitechapel

Bij dit spannende bordspel is het de bedoeling dat jij je medespelers te slim af bent. Althans, in de rol van de moordenaar: Jack de Ripper. Jouw doel is om 5 moorden te plegen in 4 nachten en hierna telkens weer naar je schuilplaats terug te keren. Hiervoor verplaats je je in het geheim waarbij je gebruiktmaakt van postkoetsen en sluiproutes door steegjes.

Jouw medespelers -of tegenstanders, het is maar hoe je het bekijkt- vormen het team van politieagenten die jou proberen te vinden. Door middel van een goede samenwerking en communicatie proberen zij Jack de Ripper in de val te lokken. Wanneer het hem niet lukt om na de vierde nacht terug te keren naar zijn schuilplaats, dan hebben de politieagenten gewonnen. Weet hij ook na de vierde nacht zijn geheime plek te bereiken, dan is jack de Ripper de grote winnaar!

Het spel speelt zich uiteraard af in het beruchte Whitechapel. De twee factoren die de grootste rol spelen zijn logisch nadenken en durven bluffen. Het kan zo’n 90 tot 150 minuten duren om dit bordspel uit te spelen. Genoeg voor een hele avond vermaak dus.

2. Machiavelli

Dit actieve kaartspel zit vol tactiek en bedrog. Tijdens het spel kiezen de spelers elke beurt een van de 8 karakters. Het kiezen van deze personen gebeurt in het geheim wat het spel extra spannend en verrassend maakt. Als iedereen een karakter heeft kan de ronde beginnen en komt elke speler in een vaste volgorde -op basis van de karakters- aan de beurt.

Diegene die aan de beurt is mag inkomen nemen of een gebouwenkaart kiezen, een gebouw neerleggen en de functie van zijn of haar karakter vervullen. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor de functie van moordenaar, dan kun je een ander karakter voor deze beurt uitsluiten. En ben je de bouwmeester, dan mag je 3 gebouwen opleggen in plaats van 1. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te behalen. Deze bestaan uit de waarden van de gebouwen en eventuele bonuspunten door middel van extra acties. Het spel is afgelopen als een speler zijn achtste gebouw heeft gebouwd. Bedenk dus voordat je jouw achtste gebouw neerlegt of je voldoende punten hebt.

Voor wie van tactische spellen houdt is dit een echte aanrader. Je moet namelijk rekening houden met veel verschillende factoren. Zo kun je er bijvoorbeeld zeker van zijn dat de dief achter jou aan gaat wanneer je veel geld hebt. De dief moet op zijn beurt weer oppassen voor de moordenaar omdat deze meestal gaat voor het uitsluiten van de sterke karakters. Het is dus van belang dat jij elke beurt een slimme keuze maakt in het kiezen van jouw karakter.

Bordspellen karakter kiezen

3. Khan

In dit spel speelt timing een cruciale rol. Het doel van het spel is het plaatsen van aangrenzende yurts (dit zijn traditionele ronde tenten uit Mongolië) om zo een gebied te vormen. Wanneer het je lukt om dit gebied met een brug of veroveringstegel te bedekken, heb je het gebied veroverd en krijg je punten. Voor het veroveren van gebieden mag je onder bepaalde voorwaarden ook yurts van andere spelers gebruiken. Daarom is het van groot belang om op het juiste moment toe te slaan. Wacht je te lang met veroveren, dan is de kans groot dat andere spelers van jouw yurts gaan profiteren. Maar ben je te vroeg met veroveren, dan levert dit te weinig punten op.

De uitstraling en het verhaal van het bordspel, draagt ook bij aan het speelplezier. Het verhaal is dat de Grote Khan vanuit de stad Karakorum generaals op pad stuurt om het Mongoolse rijk te vergroten. Jij bent een van die generaals en hebt dus de taak om de andere heersers te verdrijven uit de gebieden die jij wil veroveren. De generaal die zijn taak het beste vervult, wordt verkozen tot de nieuwe Grote Kahn. Met dit verhaal in het achterhoofd wordt het spelen alleen maar levendiger! Daarbij is het bordspel niet moeilijk te begrijpen en duurt het gemiddeld een uur.

4. Dominion

Dominion is een simpel, maar tegelijkertijd briljant kaartspel. Jouw taak is om het deck met kaarten zo efficiënt mogelijk in te richten en op die manier zoveel mogelijk punten te behalen. Je begint met een deck van 10 kaarten voor je. Nadat je deze geschud hebt trek je hieruit 5 kaarten en kan het spel beginnen. Hierna volgt een actiefase, aanschaffase en opschoonfase. In de actiefase pak je een actiekaart waarop staat welke actie je mag uitvoeren. In de aanschaffase kun je ervoor kiezen om een kaart te kopen en in de opschoonfase leg je kaarten weg op de aflegstapel. In de volgende beurt trek je dan weer 5 nieuwe kaarten van de trekstapel. Wanneer de trekstapel leeg is wordt de aflegstapel geschud en is dit de nieuwe trekstapel. Op deze manier komen alle kaarten aan bod.

Dominion draait puur om tactiek. Op het juiste moment de juiste actie uitvoeren of kaart aanschaffen om zo aan het eind van het spel een zo hoog mogelijk aantal punten in je deck te hebben. Het spel duurt maar een half uurtje, maar is zo verslavend dat je er gemakkelijk uren achter elkaar plezier van hebt. Je raakt er ook niet snel op uitgekeken, want Dominion bevat maar liefst 500 speelkaarten. En het leukste is: het spel kan ook met twee personen gespeeld worden. Snel aanschaffen dus!

5. Forbidden Island

Forbidden Island is een bordspel waarin je niet tégen maar mét elkaar spelt. Je bent lid van een team van avonturiers die op zoek gaan naar vier schatten. Om te winnen moet het team vlekkeloos met elkaar samenwerken. Om de beurt verplaatsen de spelers pionnen rond het eiland. Maar dit gaat uiteraard niet zomaar, want naarmate het spel vordert zinken steeds meer eilandtegels. Aan jullie de taak om het eiland op een strategische manier boven water te houden en daarnaast de schatten te verzamelen.

Qua tactiek, duur en herspeelbaarheid is dit spel van hetzelfde niveau als Dominion. Een extra factor in dit spel is de samenwerking. In goed overleg met je medespelers bepaal je welke tactiek je gaat toepassen en wat de volgende zet wordt. Dit vergt dus ook nog enige communicatieve vaardigheden en misschien zelfs wel overtuigingsskills.

Forbidden Island wordt zowel in het Engels als in het Nederlands uitgegeven. Het spel is mooi en gedetailleerd vormgegeven. Het enige wat sommige spellenliefhebbers een nadeel vinden, is dat het bordspel wordt uitgegeven in blik. Maar dat is volgens ons geen reden om dit spel te laten liggen.

Bordspel Forbidden Island

6. Puerto Rico

Een bordspel waarbij het wel weer duidelijk ieder voor zich is, is Puerto Rico. In dit spel heb je ieder je eigen spelbord. Hierop vind je een stad met bouwplaatsen, een eiland voor plantages en een bewaarplaats voor geld, goederen en winstpuntfiches. Dit bord wordt gaandeweg het spel steeds meer gevuld. Daarnaast is er nog het centrale spelbord in het midden van de tafel, dat wordt gebruikt als bewaarplaats voor verschillende gebouwen.

Je kunt dit spel spelen met 2 tot 5 spelers. Het aantal spelers bepaalt ook het aantal fases waaruit een ronde bestaat. Net als in Machiavelli kiezen de spelers ook in Puerto Rico iedere ronde een nieuwe rol, waar een gekoppelde actie bij hoort. De startspeler begint dus met het kiezen van een rol en voert de bijbehorende actie uit, bijvoorbeeld het kopen van een gebouw, een steengroeve of plantage nemen of goederen produceren. De speler in deze rol ontvangt ook een bonus bij het uitvoeren van de actie. Vervolgens voeren de overige spelers dezelfde actie uit, maar dan zonder dat zij een bonus ontvangen. Hierna mag de tweede speler een rol kiezen en zo verder.

Het spel draait dus met name om het kiezen van de juiste rol op het juiste moment. Met bepaalde bonussen kun je ineens flink wat winstpunten rijker zijn, maar als je daarna een paar rondes geen bonussen ontvangt is het ook zaak om je acties slim uit te voeren. Het bordspel kan op drie manieren eindigen. Een speler heeft zijn stad volgebouwd, de fiches voor winstpunten zijn op of er zijn geen kolonisten meer op voorraad. Nadat het geëindigd is, telt iedereen zijn winstpunten op. En uiteraard wint de speler met de meeste punten.

Puerto Rico is niet heel lastig te begrijpen, en bevat tegelijkertijd toch erg veel diepgang. Het leuke van het spel zijn de eindeloze mogelijkheden die zich iedere ronde en iedere fase weer voordoen. Iedere keuze en actie heeft weer andere gevolgen, waardoor het spel tot op het eind onvoorspelbaar blijft. Met Puerto Rico heb je zo’n 90 tot 150 minuten speelplezier.

7. Carcassonne

Carcassonne is weer een redelijk snel en strategisch spelletje. In het spel bouwen de spelers ieder voor zich aan de Franse stad Carcassonne. Het spel begint met 1 starttegel in het midden, en een stapeltje tegels voor iedere speler. Elke beurt legt een speler 1 landtegel op en mag hij of zij hier 1 horige op zetten. De tegel geeft aan welke soort dit mag zijn. Zo is iedereen een voor een aan de beurt.

De tegels die worden gelegd moeten passen aan de tegel waar het aan komt te liggen. Daarnaast is een belangrijke regel dat er maar 1 horige per project mag staan, ténzij je twee onafgebouwde projecten -waar al een horige op staat- aan elkaar laat groeien. Als de laatste landtegel is gelegd, is het spel voorbij en worden de punten geteld.

Carcassonne is een bordspel met tempo. De beurten van de spelers gaan snel en het spel duurt in totaal niet langer dan een half uur. Er komt tactiek bij kijken, een vleugje geluk en ook het lef om je medespelers te pesten. En ook Carcassonne is goed te spelen me twee personen. Al wordt het met een grotere groep wel leuker.

8. Pandemic

Het laatste spel dat we bespreken is er weer een waarbij er samengewerkt moet worden. In Pandemic strijd jij samen met je medespelers om de mensheid te redden. Als leden van het ziektebestrijdingsteam proberen jullie vier dodelijke virussen te bestrijden. In dit bordspel krijgen de spelers een rol toegewezen, bijvoorbeeld wetenschapper, arts of onderzoeker. Het doel is vervolgens om door middel van samenwerken een geneesmiddel te vinden om de virussen te stoppen.

Om dit te kunnen doen, zijn er verschillende acties die je kunt uitvoeren. Zo kun je van de ene naar de andere plaats reizen, een onderzoeksstation bouwen, een geneesmiddel uitvinden en mensen genezen. Na iedere speelbeurt verspreidt het virus zich verder en een paar keer in het spel komt er een onverwachte uitbraak van het virus op een nieuwe locatie. Als het op tijd lukt om de geneesmiddelen te vinden waarmee de ziekten uitgeroeid kunnen worden winnen jullie van het spel!

Enerzijds is dit bordspel niet moeilijk. Je begrijpt al snel hoe het spel werkt omdat veel kaarten voor zich spreken. Anderzijds kan het nog behoorlijk complex zijn om van het spel te winnen. Het kan soms ineens fout gaan, dus is het van belang om alle verschillende opties en gevolgen goed af te wegen. Ideaal voor als je een avondje samen met je vrienden de hersenen wil laten kraken.

Het bordspel Pandemic duurt ongeveer drie kwartier. Ook is er een variant Pandemic Legacy waarbij je het spel over meerdere sessies kan verdelen. Op die manier heb je er dus dagen plezier van. En het is meteen een reden om wekelijks met je vrienden af te spreken, zodat jullie weer verder kunnen met de missie.

Welk bordspel kies jij?

Dit is nog maar een greep uit de enorme hoeveelheid bordspellen die er bestaat. Zit jouw favoriete spel ertussen? Laat het ons weten!

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.