Dit lettertype maakt je slimmer

Er is een lettertype ontwikkeld dat ervoor zorgt dat je minder snel vergeet wat je leest. Op deze manier sla je dus meer informatie op en dit kan je weer helpen bij bijvoorbeeld studeren. Maar ook voor een boodschappenlijstje of toneelscript is het natuurlijk niet verkeerd.

Sans Forgetica

Onderzoekers van het Royal Melbourne Institute of Technology hebben het eerste lettertype bedacht dat speciaal ontworpen is om ervoor te zorgen dat mensen de informatie die ze in dit lettertype lezen beter onthouden. Het idee achter het lettertype, dat ze Sans Forgetica hebben genoemd, is dat het lichtelijk afwijkt van de standaard lettertypes die we kennen. Hierdoor moet de lezer net iets meer moeite doen om de informatie tot zich te nemen. Omdat het leesproces hiermee intensiever wordt, zal de informatie lang genoeg in het brein zijn om deze vervolgens ook beter te onthouden.

Hoe lang werkt het?

Het lettertype is getest onder zo’n 400 Australische studenten en zij hebben de werking ervan bevestigd. Wel is het natuurlijk de vraag hoe lang het deze werking zal blijven hebben.

Wnneer w p dze maneir schrvn meot j oko eits mr meoite dn om ht te bgrpn, mr als w dt de hle tjid deon wrdt ht wl stds mkklkr.

Je brein moet zich even aanpassen om de informatie tot zich te nemen, maar de kans bestaat dat je brein er uiteindelijk ook wel aan gaat wennen en de moeilijkheidsgraad dan weer zal afnemen.

Gebruiken wanneer nodig

Het is daarom misschien niet verstandig om al je teksten voortaan in dit lettertype te gaan lezen. Maar voor studieteksten kan het natuurlijk een uitkomst zijn. Nieuwsgierig? Je kunt het lettertype hier downloaden.

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.