De ICT-arbeidsmarkt: vraag en aanbod in Nederland

Auteur:

De vraag naar goed ICT-personeel is al jaren groot. In 2018 schreven wij al over de kloof op de arbeidsmarkt, wat bijna vijf jaar later niet veel veranderd is. Het aantal ICT-vacatures blijft maar stijgen, terwijl het aantal (beschikbare) ICT’ers niet meegroeit. Als de vijver nagenoeg leeg is, waar ‘vis’ je dan nog goede ICT’ers uit?

Vacatures zijn moeilijk in te vullen

Meer dan de helft van de vacatures in de ICT-sector zijn lastig in te vullen doordat de juiste mensen niet gevonden kunnen worden. Volgens een onderzoek van het UWV (uit 2021) blijkt dat maar liefst 63% van de ICT-vacatures in de markt moeilijk in te vullen is. Hiermee staat ICT bovenaan het lijstje samen met sectoren als de industrie en bouwnijverheid. Dit komt onder andere doordat er vraag is naar bepaalde specialismen of ervaringsniveaus, wat de mensen op de arbeidsmarkt niet bezitten. Deze trend heeft zich in 2022 doorgezet en de verwachting is dat dit ook het aankomende jaar gebeurt.

Verschillen per regio

Wat daarnaast ook meespeelt, is waar de vraag van personeel zich bevindt. Deze vraag loopt sterk uiteen per regio en ICT-professionals zijn niet overal even makkelijk te vinden.

Verdeling ICT-professionals

Als we kijken naar de gegevens uit onze database zie je grote verschillen tussen de provincies. Waar ze het in Zuid-Holland mogen doen met afgerond 21% ICT’ers, ligt het percentage ICT’ers in Drenthe maar op 1,31%. Om dan nog niet te spreken over het extreem lage percentage in Zeeland….

Als we deze gegevens vergelijken met de cijfers die wij in 2018 deelden, dan zien we ook duidelijk de trend van de afgelopen jaren — een daling van het aantal ICT-professionals in een groot deel van de provincies. Alleen in de provincie Noord-Holland zien we een stijging van 19,33%.

Percentage ICT'ers per provincie

(Cijfers afkomstig uit de JouwICTvacature database)

Verdeling ICT-banen

Bedrijven door het hele land zoeken naar ICT-specialisten. In iedere provincie zijn er wel openstaande vacatures te vinden. Toch is de vraag naar ICT’ers niet helemaal gelijk verdeeld over het land. Zo zien we dat bijvoorbeeld Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland het hoogste percentage ICT-vacatures hebben, terwijl dit in Gelderland, Drenthe, Flevoland, Friesland, Limburg, Zeeland en zelfs Groningen een heel stuk lager ligt. Uit onze database blijkt dat de meeste vacatures momenteel openstaan in Utrecht, terwijl het percentage ICT’ers in die provincie juist relatief laag is.

Percentage ICT-vacatures per provincie

(Cijfers afkomstig uit de JouwICTvacature database)

Uit bovenstaande gegevens blijkt dat zowel Noord- als Zuid-Holland zich in de top-3 bevinden wat betreft het percentage ICT-vacatures en ICT’ers. Dit wil overigens niet zeggen dat de kloof tussen vraag en aanbod hier niet aanwezig is, want het betreft percentages van het totaal. Dat zegt niets over de daadwerkelijke aantallen.

De kloof

De tabellen met percentages geven wel aan dat zowel de ICT-banen als de ICT-specialisten niet helemaal eerlijk verdeeld zijn over ons land. Zo wonen er in het noorden van het land een stuk minder ICT’ers, maar het aantal ICT-vacatures is hier ook iets lager. Andersom woont een aanzienlijk deel van de ICT-professionals in het westen van ons land, maar hier is de vraag naar ICT’ers ook een stuk groter. Hieruit blijkt eigenlijk wel dat ondanks de onevenredige verdeling per provincie de kloof op de ICT-arbeidsmarkt in heel Nederland bestaat.

Hoe vind je dan toch de juiste mensen?

Als werkgever zijn er verschillende mogelijkheden om toch het juiste ICT-talent in huis te halen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om personeel uit het buitenland te werven, huidige werknemers om- of bij te scholen of kandidaten aan te nemen die niet helemaal aan de functie-eisen voldoen en dan zelf verder op te leiden. Kijk ook goed naar je eigen wervingsstrategieën. Zou je die misschien nog kunnen aanpassen om zo interessante kandidaten te trekken? Als bedrijf kun je bijvoorbeeld je wervingscampagne focussen op een gebied waar het percentage ICT’ers het hoogst is (Noord- of Zuid-Holland). Indien dit natuurlijk niet te ver uit de buurt ligt of remote werken een oplossing is.

Kom je er niet uit en kun je hulp gebruiken met de werving van nieuw personeel? Laat JouwICTvacature je helpen! Wij hebben 10+ jaar ervaring en zijn gespecialiseerd in ICT-werving. Onze consultants hebben elk een eigen ICT-specialisme, waardoor ze op de hoogte zijn van het specialisme en alle ontwikkelingen in de markt. Door ons grote netwerk, database met meer dan 60.000 kandidaten en actieve zoektocht door ons resourceteam, vinden we de kandidaat voor jouw bedrijf. Meer weten? Lees dan hier verder over onze werkwijze of neem vrijblijvend contact met ons op.

Vond je dit artikel leuk? Geef Elise Westhof een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.