Interview met Java-specialist Milo Pieters

Interview JouwICT

Onlangs heeft onze carrière-expert Menno Fokkema een kandidaat geholpen met het zetten van een nieuwe stap in zijn loopbaan. De ICT’er was hier zo blij mee dat hij wel eens wilde weten wie nou diegene was die hem hier zo goed in begeleid had. Hij bracht daarom een bezoekje aan ons kantoor in Groningen om Menno te ontmoeten. Wij maakten gebruik van deze gelegenheid om hem te vragen naar zijn ervaringen met JouwICT.

Hoe ben je bij JouwICTvacature terecht gekomen?

Ik ben bij JouwICTvacature terechtgekomen door Wim – een vriend van mij. Hij is door jullie bij een bedrijf geplaatst en heeft een goede ervaring gehad met JouwICTvacature. Op aanraden van hem ben ik in contact gekomen met de Java-specialist van JouwICTvacature: Menno Fokkema. Waarmee ook ik een hele goede ervaring heb gehad.

Hij heeft je geholpen een nieuwe stap in je carrière te zetten. Bij welk bedrijf ga je aan de slag?

Ik ga binnenkort aan de slag als Senior Java Developer bij 12Apollos. Dit is een bedrijf in Utrecht. Het bedrijf brengt haar technische kennis over op verschillende eindklanten, zodat zij daar optimaal van kunnen genieten. 12Apollos is naar eigen zeggen Open Source pur sang.

 

Kon je uit meerdere bedrijven kiezen? En zo ja: wat was je belangrijkste beweegreden om uiteindelijk te kiezen voor dit bedrijf?

Op het moment dat ik met Menno in contact ben gekomen had hij gelijk een lijst met potentiële werkgevers voor mij opgesteld. Dit zag er eigenlijk al direct veelbelovend uit. Samen hebben we een selectie gemaakt met de meest interessante bedrijven. Ik ben daarna bij 9(!) bedrijven op gesprek geweest.

“Het was een heel intensief traject, maar ik heb het vooral heel positief ervaren. Na alle gesprekken was ik bijna alweer toe aan vakantie, terwijl mijn nieuwe baan nog moest beginnen. Maar het was het zeker waard.”

Uiteindelijk bleven er 3 interessante partijen over. Ik ben elk gesprek heel open ingestapt. Menno heeft hierbij advies gegeven, maar de uiteindelijk keuze moest ik toch echt zelf maken. De doorslag was voor mij wel echt dat 12Apollo aan de technologische inhaalslag kon voldoen.

Wat ga je missen bij je oude werkgever of juist niet? En waar kijk je het meest naar uit in je nieuwe baan?

Ik heb hiervoor bij een bedrijf vlakbij Bristol in Engeland gewerkt. Ik werkte in een klein dorpje waar iedereen ontzettend aardig was tegen elkaar. In ons kikkerlandje merk je vaak wel dat mensen wat meer op zichzelf zijn. De vriendelijkheid ga ik wel missen, maar ik heb ook erg veel zin om weer in Nederland aan de slag te gaan. Ik kijk bij mijn nieuwe baan vooral uit naar de nieuwe projecten waar ik aan ga werken.

In hoeverre heeft JouwICTvacature je geholpen bij het vinden van een baan en bij de onderhandelingen?

De arbeidsmarkt heeft op dit moment een hoop te bieden. JouwICTvacature heeft mij vooral erg geholpen een keuze te maken in relevante bedrijven. Ik heb er zelf voor gekozen om met een recruiter samen te werken omdat ik weet dat ze goed zijn in wat ze doen. Vooral nadat ik van een vriend ook zulke positieve ervaringen had gehoord.

“Positief, intensief en intens.”

En jouw ervaring was dus ook positief?

Positief, intensief en intens. Maar in één woord vooral positief. Van begin af aan zat er een goede flow in. Het was een goede gelegenheid om met verschillende organisaties te spreken. Hierdoor kreeg ik een goed beeld van wat ik wel wilde en wat niet. JouwICTvacature, en met name Menno, heeft me hierin ook heel goed begeleid.

Heb je dan ook nog tips voor ons?

Probeer altijd de juiste balans te vinden tussen snelheid en bedachtzaamheid. Check bij jezelf of het echt de juiste match is tussen kandidaat en werkgever. Sommige recruitmentpartijen willen te veel bedrijven matchen aan een ICT’er terwijl dit soms niet helemaal een goede match is. Ik had trouwens niet het gevoel dat dit bij JouwICTvacature aan de hand was. Elk bedrijf had zeker een optie voor mij kunnen zijn.

Oké, genoeg over JouwICTvacature. We zijn ook nog wel benieuwd hoe het jou bevalt om als ICT-specialist te werken in deze turbulente tijd. Hoe zorg jij er bijvoorbeeld voor dat je altijd up-to-date blijft in je vakgebied?

Ik lees vaak boeken over mijn vakgebied. Ik vind het altijd heel interessant om mijn vak vanuit een breder perspectief te bekijken. Wat ik bijvoorbeeld erg boeiend vind is het Model Driven Architecture (MDA) principe. Dit model kent drie lagen waarbij elke laag een perspectief is. Zoek maar eens op op Google. Daar is een hele hoop over te lezen. Ik vind dat elke ICT’er een keer over dit model gelezen zou moeten hebben. Je leert hierdoor heel anders naar processen te kijken.

Wat zijn jouw sterke en minder sterke punten als ICT-professional?

Ik ben een sociale ICT’er. Dat wordt in ‘devland’ zeker als een pluspunt gezien, dus dat werkt wel in mijn voordeel. Minder sterk is dat ik soms wel een duidelijke eigen mening kan hebben over zaken. Daarin kan ik soms best een beetje eigenwijs zijn.

Heb je nog tips die je ICT’ers kunt meegeven?

Blijf zelflerend. Ik denk dat dit de key is voor elke ICT’er. Nooit opgeven als je denkt dat je vastzit; op het web zijn altijd wel oplossingen te vinden.

“Mijn tip voor developers: houd nooit oogkleppen op.”

Wat zijn je ambities/toekomstplannen?

Mijn toekomst staat helemaal open. Ik sta altijd open voor verandering. Je zult mij dan ook niet snel horen zeggen dat ik tien of vijftien jaar bij een bedrijf zal blijven werken. We zien wel wat de tijd ons brengt.

Dat is een flexibele en positieve instelling! Dan rest ons niets meer dan jou heel veel succes te wensen in je nieuwe functie. En mocht je benieuwd zijn wat voor mogelijkheden er nog meer zijn op de ICT-arbeidsmarkt dan weet je ons te vinden!

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.