iPhone XS niet goed te gebruiken in Nederland

iPhone XS

Je hebt mensen om je heen er ongetwijfeld al over gehoord: er komt weer een nieuwe iPhone uit. Vanaf dit najaar ligt de iPhone XS in de winkels en uiteraard kun je de telefoon bij de meeste mobielshops ook nu alvast bestellen. Denk alleen wel even goed na voordat je dit doet, want de kans bestaat dat het nog niet zo makkelijk wordt om daadwerkelijk gebruik te maken van de nieuwe handige functies die de iPhone biedt.

Wat is er anders?

In de nieuwe iPhone XS zit naast een fysieke simkaart ook een ingebouwde ‘virtuele simkaart’, namelijk de eSIM. Het is een ingebouwde chip die het mogelijk maakt om van provider te wisselen zonder dat je daarvoor ook fysiek een simkaart hoeft te vervangen. Daarnaast biedt de eSIM de mogelijkheid om meerdere telefoonnummers op één telefoon te gebruiken. Ideaal voor mensen die altijd rondlopen met zowel een zakelijke als een privételefoon. Genoeg animo voor deze ‘dual-sim’-optie waarschijnlijk.

Wat is het probleem?

Maar dan nu het probleem: de meeste grote Nederlandse telecomproviders ondersteunen deze eSIM niet. Een woordvoerder van T-Mobile geeft aan dat de markt voor eSIM vooralsnog te klein is om de technologie te ondersteunen. Ook KPN en Vodafone laten weten dat ze nog geen concrete plannen hebben om eSIM te gaan ondersteunen. Volgens marktonderzoeker van Telecompaper Bart Garvelink leveren de investeringen die het met zich meebrengt nog niet genoeg op om de kosten weer terug te verdienen. Daarnaast zou het voor de telecomproviders nog wel eens een nadeel kunnen zijn dat klanten met een eSIM veel makkelijker kunnen overstappen op een andere provider.

En nu?

Nog even afwachten dus of de grote providers in ons land wel of niet meegaan met het ondersteunen van deze nieuwe technologie. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je de iPhone XS alsnog wel bestellen en gebruiken met de ene fysieke simkaart die erin zit. Maar dan maak je helaas niet maximaal gebruik van de praktische voordelen die de nieuwe smartphone te bieden heeft.

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.