Je sollicitatiegesprek verpesten? Als je dit doet lukt dat sowieso!

Categorie: Solliciteren
Je sollicitatiegesprek verpesten

Misschien moet je solliciteren van het UWV, van je moeder of van je vriend of vriendin terwijl je eigenlijk veel liever nog een tijdje thuis blijft. Geen zorgen. Als je een van onderstaande acties uitvoert weet je zeker dat je een afwijzing kunt verwachten. Let op: de voorbeelden lijken misschien wat overdreven, maar wij hebben echt zelf meegemaakt dat sollicitanten dit deden!

1. Niet voorbereiden op het gesprek

Een van de eerste tips die je krijgt wanneer je op sollicitatiegesprek gaat is vaak: bereid je goed voor op het gesprek. Onze eerste tips wanneer je liever niet aangenomen wil worden is daarom ook: bereid je niet voor op het gesprek. Verdiep je niet in het bedrijf en zorg dat je geen idee hebt wat voor functie je precies gaat uitvoeren. Leer ook vooral niet de naam van je gesprekspartner uit je hoofd. Om dit laatste te versterken kun je er zelfs voor kiezen om tijdens het gesprek af en toe een verkeerde naam te noemen.

2. Neem je telefoon op wanneer je gebeld wordt

Je telefoon keurig op vliegtuigstand zetten? Geen denken aan. Laat ‘m maar lekker rinkelen tijden het gesprek en neem dan ook gerust op om de beller vriendelijk te verzoeken later even terug te bellen. Je bent namelijk net ‘even ergens op de koffie’. Dan laat je ook direct weten dat je vindt dat zo’n sollicitatiegesprek niet zoveel voorstelt.

Bellen tijdens je sollicitatiegesprek

3. Rook vlak van tevoren nog even een sigaretje

Grote kans dat het niet gewaardeerd gaat worden als je ruikt alsof je rechtstreeks uit de tabaksfabriek komt lopen. Het getuigt ten eerste van een flinke verslaving, maar ten tweede ook van een gebrek aan inlevingsvermogen en persoonlijke hygiëne. Als jij bij zo’n serieuze aangelegenheid niet de moeite neemt om dat sigaretje achterwege te laten of op z’n minst de rooklucht te verbloemen vergroot je de kans dat je niet aangenomen zult worden aanzienlijk.

4. Neem een ongeïnteresseerde houding aan

Zorg dat je een lekker gesloten lichaamshouding hebt. Doe je armen over elkaar, of hang boven de tafel terwijl je je hoofd met je handen ondersteunt. Kijk daarbij ook regelmatig naar je nagels of uit het raam naar buiten. En als je het helemaal goed wil spelen kun je er ook nog voor kiezen om fanatiek op kauwgom te gaan kauwen. Hiermee verpest je je goede indruk volledig; missie geslaagd.

Kauwgom kauwen tijdens je sollicitatie

5. Verkeerd antwoord geven op de vraag: Waarom solliciteer je op deze functie?

Deze vraag komt negen van de tien keer wel naar voren in een sollicitatiegesprek. Wil je je sollicitatiegesprek verpesten? Reageer dan gewoon met: ‘Ik weet gewoon niet zo goed wat ik wil en dit zag er wel leuk uit dus ik dacht ik probeer het hier eens.’ Dan weet je zeker dat het overkomt alsof je nul ambitie en motivatie hebt om hier daadwerkelijk aan de slag te gaan.

6. Verkeerd antwoord geven op de vraag: Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

Wanneer je solliciteert terwijl er op je cv staat dat je nog ergens anders werkzaam bent, zijn ze hoogstwaarschijnlijk nieuwsgierig naar de reden van het eventuele vertrek bij je huidige werkgever. Een van de antwoorden die je hierop kunt geven wanneer je liever niet op tweede gesprek wil komen is: ‘Ik heb een tijdje gescharreld met een collega, maar sinds we daarmee zijn gestopt is het ongemakkelijk geworden. Daarbij vind ik mijn baas nogal een zeikerd, want hij zegt elke week dat hij vindt dat ik te laat op mijn werk kom.’ En hoppa, daar gaat je nieuwe baan.

Ongepaste relatie met collega

7. Verkeerd antwoord geven op de vraag: Heb je nog vragen?

Vrijwel elk sollicitatiegesprek eindigt met de vraag aan de sollicitant ‘heb je nog vragen?’. Om goed gemotiveerd en enthousiast over te komen is het vaak aan te raden om dan met een paar sterke vragen te komen, dus om niet uitgenodigd te worden voor een vervolggesprek kun je ervoor kiezen om geen vragen te stellen. Maar je kunt er ook voor kiezen om nog een paar ongepaste vragen te stellen. ‘Wat mag ik van de lunch allemaal mee naar huis nemen?’ ‘Wanneer kan ik mijn vakantiedagen opnemen?’ ‘Is het goed als ik mijn naaktkat meeneem naar werk?’ Reken maar dat je gesprekspartner daarmee het laatste duwtje in de rug krijgt om ervoor te kiezen niet met jou in zee te gaan.

Wel graag aangenomen worden?

Als je een van deze tips toepast in je sollicitatiegesprek is de kans groot dat je niet meer hoeft terug te komen. En als je alle tips toepast weet je het helemaal zeker. Mocht je nou een sollicitatiegesprek op de planning hebben staan waarbij je wél graag goed voor de dag wil komen, dan helpen we je natuurlijk ook graag. Op ons blog staan nog vele andere artikelen met tips voor het solliciteren. Neem eens een kijkje!

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.