Kies voor een ICT-traineeship

Categorie: Solliciteren
ICT-traineeship

Ben je starter op de arbeidsmarkt, net afgestudeerd of toe aan een carrièreswitch naar de IT? Dan is een ICT-traineeship de uitgelezen kans om als young professional ervaring op te doen en je kennis uit te breiden. Steeds meer mensen kiezen voor een traineeship omdat je als trainee goed wordt begeleid en omdat jouw persoonlijke ontwikkeling voorop staat. Ook is een ICT-traineeship een goede stap als je niet de juiste opleiding hebt. Verschillende bedrijven in Nederland bieden de mogelijkheid aan om zo’n traject te volgen.

Een ICT-traineeship

Het doel van een traineeship is om een trainee op te leiden tot volwaardig werknemer. Hoe lang een traineeship duurt verschilt per bedrijf. De lengte van een traineeship is meestal tussen de 3 maanden en 3 jaar. Na het succesvol afronden van het ICT-traineeship krijg je vaak een contract bij het bedrijf aangeboden.

Gedurende je traineeship werk je meestal aan verschillende projecten binnen uiteenlopende afdelingen. Doordat je meedraait met diverse teams en je eigen verantwoordelijkheden hebt, kun je ook veel praktijkervaring opdoen. Je kunt tijdens het traineeship rekenen op actieve begeleiding vanuit het IT-bedrijf en je krijgt de kans om relevante IT-trainingen te volgen zodat je de benodigde kennis krijgt en aan je eigen ontwikkeling kunt werken.

Voordelen van een traineeship

Een ICT-traineeship biedt ten opzichte van bijvoorbeeld een startersfunctie in de IT verschillende voordelen. En dat niet alleen, ook als je een carrièreswitch wil maken naar de IT is een traineeship de uitgelezen kans om ervaring op te doen. De voordelen verschillen natuurlijk per traject en per bedrijf, maar dit zijn de belangrijkste voordelen:

Je doet specifieke ervaring binnen de IT op

Het voordeel van een ICT-traineeship is dat je specifieke kennis en ervaring in de IT opdoet. Veel ICT-traineeships zijn zo opgebouwd dat je eerst algemene IT-kennis opdoet alvorens je een keuze maakt in een IT-richting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vervolg als Java-trainee, SAP-trainee, Python-trainee of Frontend-trainee.

Je leert veel op zowel persoonlijk als professioneel vlak

Tijdens het traineeship werk je mee op verschillende afdelingen en werk je samen met uiteenlopende disciplines binnen een IT-bedrijf. Op die manier leer je de organisatie snel kennen. Daarnaast ontwikkel je jezelf ook op persoonlijk vlak doordat je de kans krijgt om uiteenlopende trainingen en workshops te volgen.

Je krijgt goede begeleiding en coaching

Gedurende het traineeship kun je rekenen op professionele begeleiding en coaching vanuit het bedrijf. Vaak is dit een ervaren collega die al een aantal jaren werkzaam is bij de organisatie. Al je vragen of punten waar je tegenaan loopt, kun je met deze collega bespreken en deze coach zal jou van feedback voorzien.

Je volgt trainingen en workshops

Een groot voordeel van een traineeship ten opzichte van een startersfunctie is dat je trainingen en workshops kunt volgen om je kennis te vergroten. Je doet werkervaring op en tegelijkertijd leer je ook ontzettend veel. Door het volgen van sommige trainingen kun je een certificaat of diploma behalen.

Je volgt het traineeship vaak tegelijk met andere trainees

Bij de meeste bedrijven start twee keer per jaar, aan het begin van het jaar en na de zomer, een groep trainees. Jullie zitten allemaal in hetzelfde schuitje en kunnen opgedane ervaringen met elkaar delen waardoor je je aan elkaar kunt optrekken.

Je bouwt direct een netwerk op

Gedurende het traineeship draai je met uiteenlopende afdelingen en projecten mee, daardoor kom je met veel verschillende mensen in aanraking. Dit is de uitgelezen kans om direct een (groot) netwerk op te bouwen. Het opgebouwde netwerk komt je vroeg of laat in je carrière van pas.

Je krijgt betaald tijdens het traineeship

Een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een stage of werkervaringsplaats is dat je vanaf de start van een traineeship een salaris ontvangt. De hoogte van het salaris verschilt per soort traineeship en per bedrijf maar meestal varieert dit tussen een minimum salaris en een marktconformsalaris.

Je hebt uitzicht op een baan

Na het succesvol afronden van je traineeship is de kans groot dat je een baan krijgt aangeboden. Je hebt al laten zien waar jouw krachten liggen en het bedrijf heeft veel in je geïnvesteerd. De kans is dan ook groot dat het bedrijf je wil houden en je een contract aanbiedt.

Soorten ICT-traineeships

Je kunt verschillende soorten ICT-traineeships volgen. De meeste bedrijven hebben een vacature voor een algemeen ICT-traineeship waarbij je later in het traineeship in overleg een keuze maakt in welke richting jij jezelf wilt ontwikkelen. Sommige bedrijven bieden een iets specifieker traineeship aan zoals Java-traineeship of PHP-traineeship.

Vacature ICT-traineeship

Bekijk op JouwICTvacature diverse bedrijven die een ICT-traineeship aanbieden. Momenteel zijn er verschillende ICT-traineeship vacatures. Vacatures voor een traineeship zijn er door heel Nederland. In het vacatureoverzicht van JouwICTvacature filter je eenvoudig op de gewenste locatie om passende ICT-traineeship vacatures te vinden.

Vond je dit artikel leuk? Geef Redactie JouwICTvacature een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.