Leren programmeren in Python? Doen!

leren programmeren in Python

Wil jij graag een (nieuwe) programmeertaal onder de knie krijgen? Weet dan dat Python leren een goede keuze is. Een relatief makkelijk schrijfbare en goed leesbare programmeertaal, met eindeloos veel mogelijkheden. Deze taal staat al lange tijd in de top-5 van meest populaire programmeertalen en is in 2019 zelfs ook in de top-3 binnengekomen.

Wat is Python

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat je nog nooit van Python gehoord hebt. Maar voor diegenen die zich pas sinds kort oriënteren in de wereld van ICT hebben we hier een korte uitleg over de programmeertaal.

Python is een programmeertaal die begin jaren negentig is ontworpen en ontwikkeld. Het is daarmee een van de jongere programmeertalen. De taal is bedacht door de Nederlandse Guido van Rossum. Deze informaticus was groot fan van de Britse Monty Python en dat is ook waar de programmeertaal zijn naam aan te danken heeft. De taal is voor een deel gebaseerd op de ABC-taal van professor Lambert Meertens.

Waar Van Rossum de taal ontwierp is de taal inmiddels doorontwikkeld door een grote groep vrijwilligers online. Een lange tijd gebeurde dat onder leiding van de bedenker, maar sinds afgelopen zomer heeft Van Rossum zijn handen ervan afgetrokken. Een uitgebreide verklaring hiervoor lees je in dit interview met hem in het NRC.

Python leren programmeren in een paar simpele stappen.

Afbeelding: www.python.org

Programmeren in Python

Je kunt redelijk makkelijk Python leren schrijven maar ook lezen. Het is een van de weinige talen waarin structuur wordt aangebracht door middel van regelinspringing. Daarnaast implementeert Python Duck-typing. Dit houdt in dat de programmeertaal niet kijkt naar de klasse van een object om te zien wat het object kan, maar naar het object zelf.

Een programmeerwijze die veel voorkomt bij Python is EAFP, een aanpak waarbij een functie zonder vooraf te controleren wordt gestart om te zien of het werkt en waarbij een foutmelding verschijnt wanneer dat niet het geval is. Dit wordt in andere programmeertalen vrijwel nooit toegepast omdat het óf niet mogelijk is óf als inefficiënt wordt gezien.

Python heeft een rijke Standard Library en biedt daarmee eindeloos veel mogelijkheden. De taal kan in elk mogelijk programmeerdomein gebruikt worden, maar wordt in het bijzonder veel gebruikt in OS scripting, webapplicaties of voor wiskundige en wetenschappelijke programma’s. Voor de in Python ontwikkelde webtoepassingen wordt het framework Django het meest gebruikt.

Python leren

Omdat Python een niet al te complexe programmeertaal is, is deze geschikt voor zowel ervaren programmeurs als beginners. Net als de meeste programmeertalen is Python het makkelijkst te leren door een cursus te volgen en daarbij veel te oefenen.

Op Codecademy kun je je gratis aanmelden en een Python cursus volgen, waarmee je in ongeveer 25 uren de basis van Python leert. Je krijgt uitleg over de programmeertaal en daarbij veel oefeningen en quizzes die je helpen om de taal eigen te maken. Hierna kun je er ook voor kiezen om nog meer de diepte in te gaan aan de hand van cursussen voor gevorderden.

Ook in de meeste hbo- of wo-opleidingen in de ICT wordt naast HTML en CSS aandacht geschonken aan leren programmeren in Python. Omdat dit een niet-complexe programmeertaal is met talloze mogelijkheden. Maar ook omdat de vraag naar Python-programmeurs steeds meer groeit.

Leren programmeren in Python - meisje op laptop

Python vacatures

Door heel Nederland zijn ICT-vacatures te vinden waarin kennis van Python wordt gevraagd. Op verschillende websites komt Python ook wel naar voren als de meest gevraagde programmeertaal. Ook bij JouwICTvacature zien we de populariteit van de programmeertaal stijgen.

Het percentage vacatures voor alleen Python developers is relatief klein. Vaak gaat het om een combinatie van ervaring in Java, .NET of C mét Python-skills. Steeds meer bedrijven kiezen voor deze combinatie, dus voor steeds meer ICT-functies wordt ook kennis van Python gevraagd.

Ben jij een beginnend developer en heb je Python onder de knie? Kijk dan eens tussen de Python vacatures waar je zonder kennis van andere programmeertalen aan de slag kan. Ben je een ervaren developer met kennis van meerdere programmeertalen waaronder Python? Dan heb je een ruime keuze aan vacatures die geschikt zijn voor jou.

Hulp nodig?

Ben je op zoek naar een baan waarin je jouw Python-skills kunt toepassen, maar kom je er niet helemaal uit? Of ben je op zoek naar een functie waarin je de mogelijkheid hebt om nog een programmeertaal te leren? Neem dan gerust eens contact op met onze consultants. Zij kunnen je verder helpen.

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.