Leren programmeren in 4 simpele stappen

Auteur:
leren programmeren laptop

Developers hebben de wereld aan hun voeten: een gigantische vraag naar hun skills, meestal een goed salaris en interessante carrièremogelijkheden. Maar de motivatie om te leren programmeren is voor iedereen verschillend; de één staat aan het begin van zijn/haar carrière en de ander gooit het roer na dertig werkende jaren volledig om. Op die momenten is het belangrijk om te kiezen wat bij je past. Gelukkig heb je genoeg programmeertalen om uit te kiezen. Heb jij nog geen kennis mogen maken met deze dynamische wereld maar wil je wel graag leren programmeren? Volg deze 4 stappen, leer programmeren en je kunt binnen no time aan de slag!

Wat is programmeren?

Je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord; ‘programmeren’, ‘coderen’, ‘softwareontwikkeling’ of ‘software development’ – allemaal termen met een overeenkomstige betekenis.
Maar wat is programmeren precies? Programmeren is het ‘schrijven’ van een computerprogramma. Een programmeur voert een reeks instructies in die de computer vervolgens uitvoert. Deze instructies worden geschreven in een programmeertaal, zoals Java of Python. De broncode die door de programmeur wordt ingevoerd wordt vervolgens omgezet naar machinetaal, of – beter gezegd – gecodeerd. Op die manier kunnen uiteenlopende programma’s voor een verscheidenheid aan doeleinden worden ontwikkeld.

Waarom leren programmeren?

Is code voor jou vertrouwd grondgebied of zie jij vooral ingewikkelde reeksen met een kleurtje hier en daar? Of je nu een doorgewinterde codeklopper of nog helemaal groen bent op dit gebied, leren programmeren kan voor iedereen waardevol zijn. De veteraan zal z’n skillset uitbreiden met een nieuwe programmeertaal en de beginner zal zich z’n eerste programmeertaal eigen maken. Wat je reden ook is, als hier je interesse ligt, is leren programmeren absoluut geen overbodige moeite!

1. Welke programmeertaal wil je leren?

Voordat je een programmeertaal kiest om je in te verdiepen kan het handig zijn om eens naar de vraag en het aanbod te kijken. Welke programmeertalen worden op dit moment veel gevraagd door bedrijven? Wat is de populairste programmeertaal onder developers?

Als je de ambitie hebt om carrière te maken in de ICT is het misschien verstandig om een programmeertaal te kiezen die veelgevraagd is onder werkgevers maar nog niet erg populair is onder developers. Hiermee verhoog je je eigen baankansen.

Vraag en aanbod ICT-arbeidsmarkt in Nederland

Vraag & aanbod

Om een idee te krijgen wat een goede programmeertaal is om te leren, kun je bijvoorbeeld kijken naar de populariteit van programmeertalen. Een website die dit bijhoudt is TIOBE, op deze site plaatsen ze elke maand een overzicht van de verschillende talen. De afgelopen maanden staan Python, C en Java steevast in de top-3. Op de derde plek staat Python, gevolgd door C en de top-3 wordt afgesloten door Java.

leren programmeren cursus

2. Programmeertaal kiezen

Of de taal nu veelgevraagd is of niet, je moet vooral een programmeertaal kiezen die jou leuk lijkt. Eén die genoeg uitdaging biedt en waarmee je software kunt ontwikkelen waar je trots op kunt zijn. Of dit nu PHP is of een taal die een stuk minder bekend is, zolang het aansluit op jouw interesse en manier van werken komt het goed. Het is wel verstandig om rekening te houden met de moeilijkheidsgraad van de verschillende talen – dit loopt namelijk uiteen. Verdiep je dus vooral in de verschillende programmeertalen en bepaal zelf welke jou het leukst lijkt.

Wat wil je ontwikkelen?

Voordat je een keuze maakt uit het aanbod van programmeertalen is het verstandig om te bedenken waar je de programmeertaal voor wilt gebruiken. Wat wil je ontwikkelen? Niet elke taal is geschikt voor verschillende doeleinden. Sommige programmeertalen zijn namelijk alleen geschikt voor Android-apps, en niet voor iOS / OS X – of andersom.

Ben je van plan om een eigen website te bouwen? Dan kun je het beste kiezen voor HTML, CSS en Javascript. Of wil je liever een app of interactieve website ontwikkelen? Dan is het leren van Python een goed startpunt.

Programmeren voor beginners

Heb je weinig of geen programmeerervaring? Ook als beginner kun je goed starten met programmeren. Er zijn verschillende programmeertalen die je ook als beginner goed kunt leren.Programmeertaal PHP, in combinatie met databasemanagementsysteem mySQL, wordt over het algemeen gezien als vrij gemakkelijk om te leren en wordt vaak aangeraden aan beginnende programmeurs. Ook programmeertaal Python wordt vaak aangeraden aan beginnende programmeurs. Python is makkelijk om te leren schrijven en lezen. In deze blog leer je meer over de programmeertaal Python leren.

3. ‘Hello, world!’

De titel van stap drie is niet geheel toevallig. De ervaren programmeur zal dit herkennen als de eerste stap in het leren programmeren. Als je ‘hello, world’ op je scherm weet te toveren in het programma tijdens je eerste kennismaking met een programmeertaal, ben je goed bezig.
Je kunt op verschillende manieren een programmeertaal leren. Welke manier jij kiest, is vooral afhankelijk van wat het beste bij je past. Je kunt bijvoorbeeld droge stof stampen uit een studieboek om dit vervolgens zelf uit te proberen of je zoekt handige video-tutorials op die je meenemen langs de verschillende stappen. Zolang het voor jou maar werkt.

Gratis programmeercursus

Het is ook belangrijk om te bepalen of je wil betalen voor je programmeercursus/-opleiding, of juist niet. Dit kan namelijk invloed hebben op de diepgang van je leertraject. Over het algemeen gaan betaalde varianten dieper in op de programmeertaal en leren je echt alles wat je moet weten. Gratis programmeercursussen kunnen wel eens belangrijke aspecten overslaan. Dit is overigens niet altijd het geval. Hieronder vind je een aantal goede, gratis programmeercursussen/-opleidingen.

– Coding College Amsterdam (Codam): een peer-to-peerleeromgeving (klassikaal) waarin studenten de ruimte krijgen om in korte tijd veel ICT-gerelateerde zaken te ontdekken, waaronder programmeren. Deze revolutionaire manier van leren programmeren is overgewaaid uit Frankrijk en is ook in Nederland te vinden in de vorm van Codam. Over het collegegeld hoef je je geen zorgen te maken, dit wordt namelijk voor je betaald!

– Codecademy: als je liever vanuit huis wil leren programmeren is Codecademy een goede optie. Deze online aanbieder van gratis programmeercursussen laat jou kennismaken met verschillende programmeertalen. Met een eigen internationaal forum biedt het je ook nog de kans om vragen te stellen aan meer ervaren programmeurs wanneer je vastloopt met je code. Handig!

– Code Conquest: deze online-cursusaanbieder legt de focus vooral op beginnende programmeurs. Code Conquest ziet het belang van meer gekwalificeerde programmeurs in de toekomst en wil graag (gratis) bijdragen aan de scholing van deze talenten. Daarom worden verschillende programmeertalen tot in detail behandeld. Daarnaast leer je hier alles over welke taal waarvoor geschikt is.

Let op: alle bovengenoemde cursussen/opleidingen maken gebruik van Engelse leerstof.

leren programmeren online

4. Blijven leren

Ook een programmeur is nooit uitgeleerd. Zeker in de ICT zijn veranderingen in tools, technieken, methodes en applicaties aan de orde van de dag. Daarom is het als programmeur ontzettend belangrijk om on top of your game te blijven. Leren programmeren betekent namelijk niet dat je een diploma haalt en voor de rest van je leven gebakken zit. Je moet je kennis op peil houden of – liever nog – uitbreiden. Gelukkig is een nieuwe programmeertaal leren ook gewoon leuk; je kunt nieuwe functionaliteiten uitproberen en te gekke software neerzetten. Blijf dus vooral experimenteren!

Zelf aan de slag

Ben je klaar om de programmeeruitdaging aan te gaan? Leren programmeren is een leuk traject en erg waardevol voor je carrièremogelijkheden. Aan de slag dus! Wil je meer weten over de trends op de IT-arbeidsmarkt, blijf ons blog dan zeker in de gaten houden. Hier vind je namelijk alles over programmeertalen, cursussen en andere ICT-gerelateerde onderwerpen.

Vond je dit artikel leuk? Geef een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.