Een nieuwe baan vinden als IT’er?

Categorie: Solliciteren
it-er-nieuwe-baan-zoeken

Ben je je baan kwijtgeraakt door de coronacrisis? Net afgestudeerd en op zoek naar werk? Of heb je al een baan, maar merk je dat je toe bent aan iets nieuws? Het zoeken van een nieuwe baan in de IT kan een behoorlijke speurtocht zijn. Waar begin je? En waar moet je op dit moment rekening mee houden? Wij helpen je op weg met deze 6 tips, zo vind jij in no-time je nieuwe baan als IT’er!

Update je cv

Begin bij het begin. Of je nu al een tijdje thuis zit of vanuit je huidige baan verder solliciteert, het is belangrijk dat je cv up-to-date is. Zo kun je na het zien van een interessante vacature direct reageren of meteen je cv overhandigen op het moment dat je met iemand in contact komt.

Tijd om aan de slag te gaan en relevante werkervaring, opleidingen en cursussen toe te voegen. Misschien heb je nog nooit een cv gemaakt, is het al een tijdje geleden of ben je toe aan wat inspiratie? Kijk eens rond op het internet, daar staan veel verschillende voorbeeld cv’s. In dit blogartikel vind je vier voorbeeld cv’s en relevante tips. Doe er je voordeel mee!

Wil je een mooi opgemaakt en verzorgt cv? Op websites zoals Canva, kun je gratis verschillende templates gebruiken. Jij vult jouw gegevens, werkervaring, kennis en kwaliteiten in, en het programma doet de rest. Misschien heb je de afgelopen maanden nieuw talent ontdekt, zet dit dan zeker op je cv. Ben jij bijvoorbeeld een ster in thuiswerken, kun je goed omgaan met verandering of beheers je nieuwe online tools? Zet dit dan zeker op je cv. Veel IT-bedrijven hebben hun vaste werkwijze en processen omgegooid en werken nu vanuit huis. Doe hier je voordeel mee.

Zoek een nieuwe baan die bij je past

Voordat je op IT-vacatures gaat reageren, doe je er verstandig aan om voor jezelf op papier te zetten wat voor soort baan je zoekt. Wie ben je? Wat past bij je persoonlijkheid? En wat past bij je kennis en kwaliteiten? Daarnaast kun je je afvragen wat je wilt. Wat vind je belangrijk? Wil je bijvoorbeeld graag je steentje bijdragen aan de maatschappij of vind je het juist belangrijk om een goed salaris te verdienen. Heb je geen idee, ga dan in gesprek met familie en vrienden om erachter te komen wat zij bij jou vinden passen. Zo kom je tot nieuwe inzichten die je anders misschien nooit had gekregen.

Ga je vanuit je huidige baan op zoek naar een nieuwe baan in de IT? Vraag jezelf dan af wat je niet aantrekt in je huidige baan en wat je belangrijk vindt bij een nieuwe werkgever. Stapje-voor-stapje kom je erachter in wat voor soort functie en bij welke soort werkgever jij op je plek zit.

Merk je dat je het lastig vindt om erachter te komen wat voor soort baan bij je past? Neem dan een loopbaancoach in de arm. Samen kun je op zoek gaan naar wat bij jou past.

Gebruik je netwerk

Je hebt vast weleens gehoord dat iemand via via aan een nieuwe baan is gekomen. Vertel je vrienden, familie en kennissen dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en waar je naar op zoek bent. Misschien weet iemand niet à la minute een openstaande functie, maar zodra ze wat voorbij zien komen, dan ben jij hoogstwaarschijnlijk de eerste waar ze aan denken.

Dit is ook het moment om je netwerk uit te breiden. Het aantal fysieke netwerkbijeenkomsten, workshops en presentaties is met het oog op het coronavirus de komende maanden minimaal. Des te mooier is het dat je hier digitaal aan kunt deelnemen. Dit soort evenementen zijn de uitgelezen kans om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses. Wie weet zit er iemand tussen die nog een leuke IT-vacature voor je weet.

Een baan zoeken via internet

Naast je familie en vrienden, kun je ook het internet inzetten. Het internet is je vriend! Maak een LinkedIn-profiel aan als je nog geen profiel hebt, zorg dat je je profiel up-to-date is en plaats een bericht waarin je jouw netwerk op de hoogte brengt van je zoektocht. Vraag je connecties om dit bericht te delen, zo zien mensen buiten je eigen netwerk het bericht ook. Heb je op dit moment een baan? Dan is het misschien niet zo handig om een bericht op LinkedIn te zetten. Voor je het weet, is je huidige werkgever op de hoogte dat je aan het verder kijken bent ;).

Stel een job alert in

Wanneer je op zoek gaat naar interessante IT-vacatures heb je waarschijnlijk een vast rijtje websites die je bij langsgaat; Indeed, LinkedIn en JouwICTvacature.nl. Wist je dat je bij de meeste vacaturebanken een job alert kunt instellen? Zodra er nieuwe IT-vacatures zijn die aan je zoekopdracht voldoen, ontvang je een e-mail met de vacatures. Zo hoef je niet langer meerdere keren per week de verschillende websites bij langs.

Naast een job alert heb je soms ook de mogelijkheid om je cv te uploaden. Wanneer een werving- en selectiebureau een interessante openstaande IT-vacature heeft, kijken ze onder andere in hun eigen database of ze geschikte IT-kandidaten hebben die aan het gevraagde profiel voldoet. Hoe mooi zou het dan zijn als jouw cv hierbij naar voren komt en het werving- en selectiebureau contact met je opneemt? Zo kun jij je concentreren op het zoeken van een nieuwe baan terwijl je ook al een aantal lijntjes hebt uitgezet.

Schakel hulp van een expert in

In je zoektocht naar een geschikte IT-vacature kun je ook hulp inschakelen van een expert. Neem contact op met één van de experts van JouwICTvacature. Bij JouwICTvacature werken experts die elk gespecialiseerd zijn in een IT-vakgebied. Ze kunnen je dus alles vertellen over de arbeidsmarkt, passende IT-vacatures en je helpen in je zoektocht naar een nieuwe baan.

Zoals je leest, kun je op vele manieren je doel bereiken: het vinden van je nieuwe baan! Maar waarom op één paard wedden? Doe je voordeel met bovenstaande tips en vind binnen no-time je nieuwe baan.

Vond je dit artikel leuk? Geef Jacqueline Willems een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.