Geen veterstrikdiploma meer nodig. Nike komt met zelfstrikkende sneakers.

Categorie: Lifestyle
Nike smartschoenen

In Back to the Future II, een film uit 1989, werd het al voorspeld: in 2015 zouden er zelfstrikkende sneakers bestaan. In de film ook wel power laces genoemd. 2015 was misschien nog iets te vroeg, maar in 2019 is het dan toch echt zover.

Eerdere poging mislukte

In 2016 bracht Nike ook een automatisch strikkende schoen uit, maar dit werd geen succes. De HyperAdapt 1.0 kostte maar liefst 700 dollar en werd meer gezien als een stukje bewijsdrang dan een goed presterende sneaker.

Dat Nike het anno 2019 nog eens probeert, zorgt daarom voor wisselende reacties. Het gros van de mensen vraagt zich af waarom smartschoenen überhaupt nodig zijn. De sneakers waren al snel onderwerp van gesprek op het twitteraccount @internetofshit. Een account dat aandacht besteedt aan de meest zinloze tech-oplossingen.

Adapt BB heeft potentie

Ondanks dat de meest gehoorde reactie op het nieuwe ontwerp van Nike toch wel ‘waarom?’ is, zijn er ook positieve geluiden rondom het nieuwe product ‘Adapt BB’. Zo laat TechCrunch weten dat het een groot verschil zou kunnen maken, met name in de sportwereld. Sporters strikken vaak voor de wedstrijd hun veters en laten deze dan de hele wedstrijd onaangeraakt, ondanks dat ze door beweging vaak wat losser komen te zitten.

Nike basketbalschoenen

Het nieuwe model is in eerste instantie ook gemaakt als basketbalschoen. Er zit een elektronisch systeem in de schoenzool dat de schoen automatisch straktrekt en ervoor zorgt dat deze geen millimeter losser komt te zitten bij beweging. Ook niet bij springen, plotseling remmen of een snelle draai maken. Uiteraard kun je de mate van strakheid nog wel zelf reguleren met je smartphone.

Techniek en failure

De Adapt BB zit technisch slim in elkaar. Het systeem waarmee de schoen straktrekt is niet meer gebaseerd op druk, zoals in de eerdere versie, maar bestaat nu uit een magnetisch systeem. Door middel van een app kun je de schoen verstellen en in deze app kan ook opgeslagen worden hoe jij je schoenen het liefst draagt bij verschillende activiteiten. Tot slot kun je de schoen via de app nog customizen door een kleur te kiezen voor de LEDs aan de zijkant van de zool.

Een schoen die voor zo’n groot deel bestaat uit techniek, roept natuurlijk wel vragen op. Op internet zijn al bezorgde opmerkingen te vinden als ‘kun je de schoen nog wel uitkrijgen als je geen verbinding hebt of als je telefoon leeg is’ en ‘wat nou als je schoen gehackt wordt tijdens een basketbalwedstrijd’. Hier moet Nike misschien nog even een geruststellend antwoord op vinden. En dan kan het maar zo zijn dat iedereen komend jaar ineens op deze hippe zelfstrikkende sneakers rondloopt.

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.