Openingszin sollicitatiebrief + voorbeelden

Categorie: Solliciteren
Auteur:
Openingszin motivatiebrief

De openingszin in je sollicitatiebrief kan allesbepalend zijn. Het kan de trigger zijn die ervoor zorgt dat de lezer verder wil lezen, maar het kan ook de misser zijn die maakt dat de lezer afhaakt. Kies dus een aansprekende openingszin van je sollicitatiebrief.

Aanhef voor openingszin

Laten we bij het begin beginnen. Voor je een knaller van een openingszin neerzet, kies je natuurlijk eerst een gepast aanhef. Hiermee bepaal je direct de toon van je brief. Je kunt gaan voor het zakelijke en formele ‘Geachte’, maar als je uit de vacature en de website van het bedrijf opmaakt dat het geen al te formele organisatie is kan ‘Beste’ ook een goede keus zijn.

Wanneer je de naam van de persoon aan wie je de brief mag richten weet, is het raadzaam om deze ook te gebruiken in je aanhef. Daarmee maak je je sollicitatiebrief een stuk persoonlijker. Weet je de naam niet, dan kun je gaan voor het veilige ‘heer/mevrouw’ of ‘medewerkers van …’.

Openingszin sollicitatiebrief standaard

Allereerst is er een aantal standaard openingszinnen waar je uit kunt kiezen. Dit is vooral een goede keuze wanneer je niet zeker weet of de organisatie een creatieve zin of een afwijkende toon kan waarderen. Ga dan voor een neutrale optie in je opening, zoals een van deze voorbeelden:

– Naar aanleiding van uw vacature op JouwICTvacature maak ik mijn interesse kenbaar voor de functie van Software Developer.

– Via mijn oud-collega Henk van der Molen hoorde ik dat u op zoek bent naar een nieuwe BI Specialist. Graag solliciteer ik naar deze functie.

– Hierbij wil ik solliciteren naar de functie van Front-end Developer bij uw organisatie.

Wanneer je deze zinnen in de opening van je motivatiebrief gebruikt kun je in principe niets fout doen. Maar of je hiermee echt opvalt en indruk maakt is nog maar de vraag.

Openingszin gericht op de organisatie

Je kunt ervoor kiezen om je sollicitatiebrief persoonlijker te maken door de organisatie waarbij je solliciteert erin te betrekken. Je toont het bedrijf dan dat je niet zomaar een algemene sollicitatiebrief naar ze stuurt, maar dat je deze hebt afgestemd op de desbetreffende organisatie. Dit kun je doen op een van de volgende manieren:

– Onderdeel zijn van een bedrijf dat als missie heeft ‘het leven van mensen verbeteren met zinvolle innovaties’, wie wil dat nou niet? Geen seconde heb ik getwijfeld om bij jullie te solliciteren.

– Al jaren maak ik met veel plezier gebruik van jullie diensten. Toen ik voorbij zag komen dat jullie op zoek zijn naar versterking wist ik dan ook direct wat me te doen stond.

Openingszin schrijven

Openingszin sollicitatiebrief gericht op je kwaliteiten

Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van het bedrijf te betrekken in je openingszin je ervaring of (een van) je kwaliteiten erin naar voren te laten komen. Hiermee toon je dan direct aan waarom jij geschikt denkt te zijn voor de functie waarvoor ze op zoek zijn.

– Door mijn meerjarige ervaring als Business Analist en mijn cursussen voor Scrum Master en Projectmanagement denk ik uitermate geschikt te zijn voor de rol van BI-manager.

– Toen ik zag dat jullie op zoek waren naar een junior Software Developer was mijn interesse gewekt. Toen ik vervolgens las dat de voorkeur uitging naar een creatieveling met de ambitie om zich te blijven ontwikkelen was ik verkocht. Dit zijn namelijk precies twee eigenschappen die mij omschrijven.

Openingszin sollicitatiebrief origineel

Naast een openingszin die direct aansluit op het bedrijf of op jouw ervaring kun je ook een andere originele openingszin gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een korte anekdote of een grappige reactie op iets uit de vacature.

– Toen ik een jaar of elf was ben ik eens op het kantoor van mijn vader geweest om daar enkele computers weer aan de praat te krijgen. Niet zo verwonderlijk dus dat ik inmiddels de opleiding ICT-beheer heb afgerond en klaar ben om aan de slag te gaan als Systeembeheerder.

– Ik ben SOciaal, GEdreven en TIkfouten zul je mij niet op betrappen. De functie van .NET Developer bij SOGETI past daarom uitstekend bij mij.

Blijf bij jezelf in je sollicitatiebrief

Welke openingszin je ook kiest, zorg dat het een zin is die bij jou past. Kies geen woorden die je normaal nooit zou gebruiken en zeg geen dingen over jezelf die niet waar zijn of niet in lijn zijn met hoe jij denkt. Succes!

*Lees ook het artikel over afsluiting sollicitatiebrief.

Vond je dit artikel leuk? Geef een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.