Zijn jouw privéfoto’s via Facebook openbaar zichtbaar? Check het snel!

Facebook foto's gelekt

Het afgelopen jaar had Facebook al meerdere keren moeite met het bewaken van de privégegevens van hun gebruikers. Ook afgelopen vrijdag werd er weer een fout bekend gemaakt. Door een bug werden in september privéfoto’s van gebruikers openbaar gemaakt. Ook jij kan hierdoor getroffen zijn.

Falende foto-API

Voor het verbinden van je Facebookfoto’s aan apps of sites van derde partijen wordt een API gebruikt. Deze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je jouw Facebook-profielfoto kunt gebruiken wanneer je een profiel aanmaakt bij een spelletje, of dat je foto’s vanuit Facebook kunt uploaden in een fotobewerk-app.

In principe krijgen apps en sites (na jouw toestemming) via deze API alleen toegang tot foto’s die jij zelf op je tijdlijn hebt gezet. Door een bug konden de partijen tussen 13 en 25 september echter ook bij andere foto’s, waaronder foto’s die je wel hebt geüpload maar niet geplaatst of foto’s uit je Facebook Stories.

Ben jij slachtoffer?

Iedereen die gebruikmaakt van apps of sites waarbij deze API toegepast wordt kan slachtoffer geworden zijn van dit zoveelste lek in privégegevens.

Of jij ook getroffen bent, kun je via deze link heel makkelijk zelf checken. En mocht je inderdaad onder de slachtoffers vallen, dan zie je ook direct welke stappen je kunt uitvoeren om je gegevens terug te krijgen en veilig te stellen.

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.