3 tips hoe een geoptimaliseerd recruitmentproces het werven van IT’ers makkelijker maakt

Categorie: Personeel werven
Recruitmentproces IT'ers

Wanneer je als bedrijf specifiek op zoek bent naar ICT-personeel doe je er goed aan om het recruitmentproces te optimaliseren voor deze specifieke doelgroep. De meeste bedrijven hebben vaak in grote lijnen al zo’n proces. Het is de kunst om na te gaan op welke punten je het proces zo kunt aanpassen dat het beter aansluit op IT’ers. Gekwalificeerd ICT-personeel is ook nu nog gewild en daarom is snelheid geboden. Des te meer redenen om je recruitmentproces voor IT’ers te optimaliseren.

Aan de hand van een zogeheten recruitment funnel bespreken we hoe zo’n geoptimaliseerd recruitmentproces eruitziet. We geven je drie tips hoe je de verschillende stappen van het proces verbetert en hoe je als bedrijf inspeelt op jouw vraag naar IT’ers.

Het recruitmentproces als onderdeel van recruitment funnel

Het werven van geschikte IT’ers begint al veel eerder dan bij de sollicitatie van een geschikte kandidaat. De eerste stap in een recruitmentproces is niet de sollicitatie van een kandidaat; de eerste stap is het moment dat een potentiële kandidaat in contact komt met jouw bedrijf of IT-vacature. Bijvoorbeeld via een bericht op social media of een poster langs de weg. Door het recruitmentproces als onderdeel te zien van de recruitment funnel vergroot je je online zichtbaarheid en hierdoor trek je meer potentiële kandidaten aan. Wat uiteindelijk bijdraagt aan een sneller én beter recruitmentproces.

Recruitmentfunnel

Awareness

De eerste fase van de recruitment funnel is ‘awareness’; hierbij draait het vooral om bewustwording van de kandidaat. Een potentiële kandidaat weet in deze fase nog weinig tot niks over je bedrijf. Je wil er dan ook voor zorgen dat een kandidaat met je bedrijf in aanraking komt, dit is een onderdeel van de employer branding. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een ‘werken-bij-pagina’, een bericht op een socialemediakanaal of een rechtstreeks bericht van een recruiter.

Consideration

Vervolgens wil je dat een potentiële kandidaat je IT-vacature of bedrijf in overweging neemt; een kandidaat zit dan in de volgende fase, ‘consideration’. De kandidaat is tot je bedrijf aangetrokken en is op zoek naar informatie hoe het is om voor je bedrijf te werken en naar mogelijke vacatures. Medewerkersverhalen zijn een mooi voorbeeld van informatie die je in deze fase kunt inzetten. Je medewerkers kunnen als geen ander vertellen hoe het is om voor je bedrijf te werken, zet ze in als ambassadeurs!

Interest

Is een kandidaat nog steeds geïnteresseerd in je bedrijf en IT-vacature? Dan komt een potentiële kandidaat in de ‘interest’-fase. Je wil ervoor zorgen dat een kandidaat ook daadwerkelijk solliciteert en in het recruitmentproces komt. In deze fase is het belangrijk dat een kandidaat eenvoudig op de IT-vacature kan solliciteren.

Na deze fase komt het recruitmentproces dat ook weer uit drie fasen bestaat: sollicitatie (application, selectie (select) en aannemen (hire).

it recruitment marketing

3 tips om sneller IT’ers te werven

1. Optimaliseer je recruitmentproces met data

Vandaag de dag vindt het grootste gedeelte van het recruitmentproces online plaats. Doe hier je voordeel mee en zorg ervoor dat je elke fase van het proces doormeet. Dit maakt het makkelijker om op basis van de data bij te sturen en zorgt ervoor dat je wervingscampagnes steeds succesvoller worden. De gegenereerde data geeft onder andere inzicht in welke kanalen het beste resultaat opleveren, welke berichten het vaakst worden aangeklikt of worden gedeeld. Stap voor stap leer je steeds meer over je recruitmentproces en welke inspanningen goed aansluiten bij het werven van IT’ers.

2. Snelheid, eerlijke communicatie en duidelijke stappen

Aan het begin van dit blog haalden we het al kort naar voren: IT’ers zijn ook nu nog in trek en daarom is snelheid geboden. Maak als bedrijf duidelijk wat de verschillende stappen van jullie sollicitatieproces zijn, communiceer helder binnen hoeveel dagen iemand een reactie mag verwachten en met wie ze contact kunnen opnemen als ze in de tussentijd vragen hebben. Je wil toch niet dat je concurrent de kandidaat al een baan heeft aangeboden of erger: een negatieve candidate experience? De kans is groot dat je zo’n kandidaat voorgoed kwijt bent.

3. Gebruik het juiste kanaal

Je wil dat zoveel mogelijk geschikte IT’ers in de recruitment funnel komen. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je de juiste kanalen gebruikt. Kanalen die je doelgroep gebruiken. IT’ers gebruiken bijvoorbeeld kanalen als Github en Stackoverflow en zijn vaak in mindere mate te vinden op online-recruitmentkanalen zoals LinkedIn of jobboards. De inzet van online kanalen in combinatie met de verzamelde data, zorgt dat je goed inzicht hebt in je meest waardevolle wervingskanalen. Deze combinatie zorgt er keer op keer voor dat je recruitmentproces verbetert.

Het opzetten van een succesvolle recruitment funnel kost tijd en zeker in het begin is het zoeken wat wel en niet werkt. Uit de gesprekken die onze business developers met klanten voeren blijkt dat het opzetten ervan voor veel bedrijven een uitdaging is.

Gelukkig hoef je het opzetten van een succesvolle recruitment funnel niet alleen te doen! JouwICTvacature heeft al meer dan 10 jaar ervaring in de werving van gekwalificeerd ICT-personeel. Lees meer over onze werkwijze of vraag vrijblijvend meer informatie aan.

Vond je dit artikel leuk? Geef Redactie JouwICTvacature een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.