Salaris in de ICT: wat verdien je per specialisme en regio?

Auteur:
SalarisICT_piggy_bank_with_coins

Zoals de arbeidsmarkt altijd in beweging is, zijn salarissen ook gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zeker in de ICT kan het salarisniveau per discipline flink verschillen. Als Senior SAP Consultant ziet je loonstrook er waarschijnlijk anders uit dan die van een Junior Systeembeheerder. Uiteraard kun je zelf het een en ander doen om een hoger salaris te verdienen, maar je bent ook vaak gebonden aan een aantal factoren die je zelf niet (echt) in de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan de regio waarin je werkt, vraag en aanbod naar soortgelijke specialisten of de economie.

JouwICTvacature is actief in heel Nederland en heeft daarom goed inzicht in de verschillende salarissen die gevraagd én geboden worden onder de uiteenlopende ICT-disciplines en ervaringsniveaus in alle regio’s. We hebben op basis van de focusgroepen van JouwICTvacature in kaart gebracht welk salaris je op welk niveau en in welke discipline kunt verwachten. Nieuwsgierig naar de gemiddelden? Hier vind je alle informatie.

Salaris per ICT-discipline

Uit onze cijfers blijkt dat het startsalaris onder de verschillende ICT-disciplines geen extreme afwijkingen kent. Salarisniveaus liggen in alle gebieden binnen ICT veelal tussen de €2.000,- en de €2.500,- per maand, waarbij het gemiddelde salaris van alle disciplines rond de €2.280,- per maand ligt. Hieruit kun je opmaken dat een startsalaris niet voor niets een startsalaris is; je hebt je nog niet echt kunnen bewijzen en wordt vooral beoordeeld op het behalen van je diploma of eventuele stages die je hebt gedaan.

SalarisICT _calculator

Na een aantal jaren ervaring zien we al meer verschillen tussen de salarisniveaus onder de uiteenlopende specialismen. Zo verdienen SAP- en BI-specialisten met minstens drie jaar ervaring veruit het meest met een gemiddelde van €3.650,- per maand. Zij worden gevolgd door Softwaretesters die een gemiddeld salaris van €3.250,- per maand kunnen verwachten, en Java Developers en .NET Developers die op €3.150,- per maand kunnen rekenen. Onderaan staan de PHP Developers; met een gemiddeld salaris van €2.750,- per maand sluiten zij het rijtje af. Dit betekent uiteraard niet dat dit een harde grens is: het is een maatstaf. Vaak dragen de vaardigheden die je naast jouw ‘moedertaal’ of specialisme bezit namelijk ook sterk bij aan je salarisniveau; kennis van verschillende complementaire programmeertalen en frameworks of ervaring met agile en/of scrum zijn zeker pluspunten die je salarisniveau omhoog kunnen drijven.

Vaak wordt er over een senior gepraat wanneer hij/zij minimaal 8 à 10 jaar werkervaring heeft. Dit is de tijd waarin je over het algemeen je eigen talenten tot ontwikkeling hebt kunnen brengen en precies weet waar jouw krachten liggen. Zeer waardevol voor werkgevers. Hier staat dan ook het hoogste salarisniveau tegenover. Wij hebben in deze categorie een vanaf-salaris aangehouden omdat salarissen na tien jaar werkervaring aanzienlijk verschillen, waardoor gemiddelden weinig duidelijkheid geven. Wat opvalt in het rijtje van seniorfuncties is dat het vanaf-salaris van Senior Infra-specialisten iets hoger ligt dan het gemiddelde salaris van Medior Infra-specialisten, namelijk een maandsalaris van €3.000,- of hoger. Dit is te verklaren door een bovengemiddeld hoog aantal Senior Infra-specialisten in onze database, waarvan de standaarddeviatie van hun salarissen relatief groot is.

Specialisme Junior Medior Senior
PHP 1.800 – 2.300 2.300 – 3.200 3.200 +
Front-end 2.000 – 2.500 2.500 – 3.500 3.500 +
SAP 2.300 – 2.800 2.800 – 4.500 4.500 +
BI 2.000 – 2.800 2.800 – 4.500 4.500 +
JAVA 2.000 – 2.500 2.500 – 3.800 3.800 +
Testing 2.000 – 2.500 2.500 – 4.000 4.000 +
Infra 1.800 – 2.300 2.300 – 3.500 3.500 +
.NET 2.000 – 2.500 2.500 – 3.800 3.800 +
PHP 1.800 – 2.300 2.300 – 3.200 3.200 +

Salarisgemiddelden per maand

Salaris ICT per regio

Ondanks de krapte op de IT-arbeidsmarkt ligt het salarisniveau in de verschillende regio’s in Nederland niet gelijk. Zoals je waarschijnlijk al had verwacht zijn de ICT-lonen in de Randstad het hoogst, waarbij Rotterdam de kroon spant met een gemiddeld maandsalaris dat oploopt tot €4.000,-. Opvallend is de relatief snelle stijging van salarissen in het Noorden; met name in Groningen ligt het gemiddelde hoger dan het ooit geweest is. Hier zit je als ICT’er met een aantal jaren ervaring namelijk tegen de €3.400,- per maand aan. Het midden en zuiden van het land blijven iets achter maar ook in deze regio’s is de arbeidsmarkt krap, waardoor salarissen langzaam omhooggeduwd worden.

Regio Salaris
Noord 2.700 – 3.400
Midden 2.400 – 3.100
Randstad 3.200 – 4.000
Zuid 2.500 – 3.200

Salarisgemiddelden per maand

Secundaire arbeidsvoorwaarden steeds belangrijker

De trend die bij JouwICTvacature het meest zichtbaar is, is de toename van het belang van goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Er zijn veel ICT’ers die gelukkig zijn met een gemiddeld salaris maar hoog inzetten op de extra’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, de mogelijkheid om af en toe ook vanuit huis te werken of een reiskostenvergoeding. Zeker dit laatste kan onder de streep op hetzelfde bedrag uitkomen; een hoger salaris maar geen vergoeding kan nadelig zijn. Ook zien we dat opleidingsmogelijkheden binnen je functie belangrijker dan ooit zijn voor ICT’ers. Dit is, in een wereld waarin er elke dag nieuwe doorbraken zijn op technologisch gebied, niet heel verrassend, maar wel belangrijk om in gedachten te houden wanneer je solliciteert. Een opleiding volgen onder werktijd die vergoed wordt door je werkgever is niet alleen waardevol voor het bedrijf omdat je nieuwe toevoegingen kunt leveren, jij ontwikkelt jezelf ook in rap tempo waardoor je carrièreperspectief steeds interessanter wordt.

Salaris is maar een deel van je baan, het is niet alles. Vaak een belangrijk deel, dat wel, maar bepaal voor jezelf wat jij echt noodzakelijk vindt en waarin je jouw werkgever eventueel tegemoet zou kunnen komen. Zo presenteer jij jezelf als flexibele en zelfbewuste professional.

JouwICTvacature helpt

Heb je hulp nodig bij je salarisonderhandelingen of wil je weten welke secundaire arbeidsvoorwaarden geschikt zouden zijn voor jou? De consultants van JouwICTvacature zijn hierin gespecialiseerd en willen je graag helpen om alles uit je sollicitatiegesprekken te halen. Dus neem gerust contact op!

Vond je dit artikel leuk? Geef Sara de Rouw een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *