Welk type developer ben jij?

Categorie: Op de werkvloer

Op een gemiddelde IT-afdeling kom je verschillende developers tegen. Maar wat voor type developers zijn er? En voor welke werkzaamheden moet je die ene collega aanspreken? Wij hebben de meest voorkomende developers en de werkzaamheden die zo’n developer uitvoert voor je op een rijtje gezet. In de meeste ICT-organisaties zijn deze typen developers wel op de werkvloer terug te vinden. Herken jij je collega’s of misschien jezelf in één van de volgende type developers?

De front-end developer

Een front-end developer richt zich voornamelijk op de technische kant van de front-end van een applicatie, zoals een softwareprogramma, website of mobiele applicatie. De front-end kun je het best vergelijken met de voorkant van de applicatie – het gedeelte dat jij als gebruiker ziet. De front-end developer is de spil in het web tussen de designer en de back-end developer. Hij of zij zorgt ervoor dat het design goed is verbonden met de back-end. Later in het artikel meer over de back-end.

De meeste front-end developers zijn gespecialiseerd in een programmeertaal of in een framework. Zo zijn er bijvoorbeeld developers gespecialiseerd in de programmeertalen PHP of Javascript, en bekend met de frameworks Bootstrap en AngularJS. De skills van een front-end development bestaan onder andere uit het ontwerpen van de gebruikersomgeving (user interface), de gebruiksvriendelijkheid (user experience), CSS, JavaScript en HTML. Daarnaast weet een front-end developer ook veel af van de verschillende devices en browsers want een applicatie gedraagt zich op iedere device of browser weer anders.

De back-end developer

Niet geheel verrassend maar een back-end developer richt zich op de back-end van een applicatie. Dit is ook wel de achterkant van een applicatie oftewel het gedeelte dat je als gebruiker niet ziet. Het back-end onderdeel ondersteunt de front-end, en de back-end developer zorgt ervoor dat deze twee onderdelen met elkaar kunnen communiceren. Beheerders van een website kunnen wijzigingen of nieuwe onderdelen doorvoeren via een soort dashboard. Het dashboard staat in verbinding met zowel de front- als de back-end. De meeste back-end developers zijn gespecialiseerd in één of meerdere programmeertalen, zoals Python, PHP of Ruby.

De full-stack developer

Naast een front-end en back-end developer, zijn er ook full-stack developers. Een full-stack developer verricht werkzaamheden aan zowel het front-end als het back-end gedeelte van een applicatie. Deze type developer heeft dan ook vaak een brede kennis van verschillende programmeertalen, frameworks en technieken. Het voordeel hiervan is dat zo’n developer breed inzetbaar is. Tegelijkertijd kan dit soms een nadeel zijn omdat het ook betekent dat iemand niet gespecialiseerd is in een specifieke taal. Een full-stack developer is in staat om een applicatie van voor tot achter zelf te ontwikkelen. Dit wil echter niet zeggen dat deze developer vaak alleen werkt, een full-stack developer kan ook onderdeel zijn van een groter team waarin hij bijvoorbeeld wordt ondersteund door een UX-designer.

De mobile developer

De naam zegt het eigenlijk al; een mobile developer richt zich op de ontwikkeling van mobiele applicaties voor bijvoorbeeld smartphones en tablets. Dit type developer is gespecialiseerd in de verschillende mobiele besturingssystemen waarvan iOS, Android en Windows Phone de meest gebruikte zijn. Ook heeft de developer kennis van de verschillende ontwikkelomgevingen en frameworks die nodig zijn om met de verschillende besturingssystemen te werken.

Andere typen developers

Naast de front-end, back-end, full-stack en mobile developer zijn er nog een aantal soorten developers. Een game developer is bijvoorbeeld iemand die betrokken is bij de ontwikkeling van games. Een data scientist richt zich op het analyseren van grote data sets. Een DevOps developer heeft als doel om de softwareontwikkeling (dev) en -operaties (ops) samen te brengen. DevOps is een combinatie van development (ontwikkeling) en operations (bedrijfsactiviteiten), en samenstelling van mensen, technologieën en processen om doorlopend waarde aan klanten te kunnen bieden.

Ben jij op zoek naar een bepaald type developer? Onze consultants richten zich allemaal op een eigen ICT-specialisme en kunnen je daarom goed helpen bij het vinden van de juiste developer voor jouw bedrijf. Neem vrijblijvend contact op om te kijken waarbij onze consultants je kunnen ondersteunen. Ook als je zelf developer bent en op zoek bent naar een (nieuwe) werkplek ben je bij onze consultants aan het juiste adres. Bekijk direct de openstaande ICT-vacatures.

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.