Welk type developer ben jij?

Categorie: Op de werkvloer

Op de werkvloer zie je veel verschillende typen werknemers. Ook onder developers zijn vaak een paar kenmerkende typen te onderscheiden. In de meeste ICT-organisaties zijn deze typen wel op de werkvloer terug te vinden. Wij hebben een paar stereotypen op een rijtje gezet. Herken jij jezelf of je collega hierin?

De cliché developer

De cliché developer is de persoon waar iedereen aan denkt bij de term ‘ICT-er’. Een stoffig figuur met een slechte huid en een voorkeur voor Monster energy drink en cola. Laten we eerlijk zijn: zo zie je ze alleen maar in films. Toch zit er wel een kern van waarheid in de omschrijving van dit type developer. Dit zijn de developers die programmeren als hobby hebben en eigenlijk ook alleen maar in codetaal kunnen praten. Oké, die passie voor programmeertalen is misschien wel een beetje nerderig. Maar ondertussen zijn ze hierdoor wel continu bezig om het maximale uit zichzelf te halen. En ook overwerken vinden ze geen probleem. De werkgevers staan voor ze in de rij!

Hobby’s: blogs over coderen lezen

Favoriete drankje: cola

Kleding: T-shirt van Muse

De hipster developer

De hipster developer is de nerd die wil verbloemen dat hij een nerd is. Door maar volledig mee te gaan met de laatste trends valt het minder op dat hij vanbinnen eigenlijk ook best een geek is. De hipster developer wil het liefst een zo groot mogelijke vriendenkring en doet altijd zijn best om ‘anders’ te zijn dan de rest. Waar iedereen een zwart beeldscherm heeft, neemt de hipster developer een witte. En waar collega’s op taart trakteren met hun verjaardag, kiest de hipster developer voor een zelfgemaakte vegan cake. Ondanks dat we er nu misschien lacherig over doen, is ook de hipster developer een goede toevoeging aan het ICT-team. Door het volgen van de laatste trends in de ICT-wereld en de nieuwste vlogs van belangrijke influencers is dit type developer wel altijd op de hoogte.

Hobby’s: festivals bezoeken

Favoriete drankje: groene thee met gember

Kleding: roze skinny jeans met een oranje T-shirt met groene stippen en een V-hals

De 40+ developer

Ook de ‘oudere’ developers vormen een bepaald type. Het gaat dan om een soort mix tussen een nostalgische zeurkous en de hipster developer. De 40+ developer begint om te zoveel tijd te vertellen over hoe goed het vroeger allemaal was, en dat het zo jammer is dat Metroid niet meer is wat het geweest is. Ook mogen ze graag vertellen over hoe makkelijk developers het nu hebben en dat dat twintig jaar geleden wel anders was. Hiertegenover staat dat ze razend enthousiast zijn over wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Ze hebben vaak de nieuwste draadloze telefoonopladers, 3D-brillen en drones. Onder het mom: leuk voor de kinderen. Ook de 40+ developers zijn niet weg te denken uit het gemiddelde ICT-team. Het zijn de collega’s met de meeste ervaring, de leukste anekdotes en vaak ook de meest flauwe grappen.

Hobby’s: dronefilmpjes maken

Favoriete drankje: een koud biertje

Kleding: een spijkerbroek met een blauw overhemd

De leidinggevende developer

Dit type developer heeft zichzelf ongevraagd gebombardeerd tot projectmanager/product owner. Hij staat vooraan in de stand-up en deelt bij de sprint het liefst zelf alle taken uit. De leidinggevende developer is bijna meer bezig met rondlopen en kijken of het bij iedereen goed gaat dan dat hij zelf programmeert. Het fijne aan deze collega is dat hij als geen ander het overzicht bewaart. Je kunt altijd naar hem toe gaan wanneer het erop lijkt dat je iets niet op tijd af gaat krijgen. Dit type is een aanvulling op elk ICT-team, want het is altijd prettig om iemand te hebben die de kar trekt. Maar let op: er kan er hier maar één van zijn!

Hobby’s: Suits kijken op Netflix

Favoriete drankje: koffie

Kleding: een donkerblauw pak

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.