[Voor werkgevers] 6 zaken die niet mogen ontbreken op een ‘Werken bij’-site

Categorie: Solliciteren
Auteur:

Als je goede sollicitanten wil aantrekken mag een goed ‘Werken bij’-gedeelte op je website niet ontbreken. Geïnteresseerden kunnen daarop direct alles lezen over wat jullie organisatie doet en waarom, hoe de bedrijfsstructuur is, wat voor cultuur er heerst en natuurlijk welke vacatures er openstaan.

Een aparte website of pagina?

Wanneer je nog geen ‘Werken bij’-gedeelte hebt en deze gaat aanmaken is het eerst zaak om te bepalen waar je deze gaat plaatsen. Je kunt kiezen voor een aparte ‘Werken bij’-website bijvoorbeeld met een URL als: banen.jebedrijf.nl of werkenbijjebedrijf.nl. Of je maakt een aparte landingspagina op de bestaande website met een URL als: jebedrijf.nl/werkenbij of jebedrijf.nl/carrières.

Vaak hangt de keuze hierin af van hoeveel vacatures er openstaan en of er sprake is van meerdere afdelingen of zelfs vestigingen. Hebben jullie doorlopend een groot aantal vacatures openstaan, dan is het aan te raden om een aparte website aan te maken voor het ‘Werken bij’-gedeelte waar je de focus kunt leggen op conversies in de vorm van sollicitaties. Zijn er slechts sporadisch wat vacatures beschikbaar dan volstaat een pagina op de huidige website ook.

Waar je het ‘Werken bij’-gedeelte ook plaatst, er is een aantal zaken dat hierin niet mag ontbreken. Wij hebben de belangrijkste elementen voor je op een rijtje gezet.

1. Over ons

Je gaat er misschien vanuit dat de bezoekers van jullie ‘Werken bij’-site al een idee hebben van wat jullie organisatie precies doet, maar het is nooit verkeerd om het nog eens voor ze op een rijtje te zetten. Geef daarom ook op de ‘Werken bij’-site een korte omschrijving van wat jullie doen, hoe en waarom jullie dat doen en hoe lang jullie dat al doen. Op basis hiervan krijgt een eventuele sollicitant een goed beeld van de organisatie. Is het een jonge startup of een familiebedrijf dat al enkele generaties meegaat?

Over ons - Werken bij site

Ook door een indicatie te geven van de klanten waarmee of waarvoor jullie werken krijgt de geïnteresseerde een idee van de ‘status’ van jullie organisatie. Richten jullie je met name op grote gerenommeerde namen, helpen jullie juist kleinere ondernemingen of zetten jullie je misschien in voor een heel andere doelgroep? Al deze zaken geven de mogelijke kandidaat een indicatie van wat voor organisatie jullie zijn. De potentiële sollicitant kan dan zelf inschatten of hij of zij denkt dat dat bij hem of haar zal passen.

2. Kernwaarden

Uit het ‘over ons’-gedeelte kan de kandidaat ook al het een en ander opmaken over wat jullie als organisatie drijft en waar jullie voor staan. Toch is het ook prettig om dit apart nog eens te benoemen. Geef aan wat jullie als bedrijf belangrijk vinden en welke waarden bij jullie passen. Gaan jullie voor langdurige samenwerkingen met klanten? Willen jullie voorop staan qua technologieën en innovatie? Willen jullie zo snel mogelijk internationaal uitbreiden?

Stel 3 tot 5 punten vast die binnen jullie organisatie het belangrijkst zijn (als deze nog niet bekend waren) en probeer deze vervolgens te formuleren in één woord. Op basis van bovenstaande voorbeelden zou je bijvoorbeeld kernwaarden kunnen noemen als: klantgericht, innovatief en ambitieus. Vermeld deze kernwaarden op de ‘Werken bij’-site eventueel met een kleine uitleg erbij. De kandidaten die jullie site bezoeken kunnen dan zelf inschatten of ze zich kunnen vinden in deze kernwaarden.

3. Collega’s en organisatiestructuur

Niets is persoonlijker dan een teampagina vol met (actuele!) foto’s van collega’s en hun functies. De sollicitant kan daar ontzettend veel aan aflezen. Bestaat jullie organisatie uit jonge medewerkers of komen alle leeftijden voor? Wat is de dresscode op kantoor? En is er een grote managementafdeling of één baas die zich vermengt met de rest van het personeel?

Baas op Werken bij Site

Dit laatste punt, de organisatiestructuur, is ook goed om nog even apart te benoemen. Is er bij jullie sprake van een duidelijke hiërarchie of is de organisatie behoorlijk plat. En wanneer er veel managers aanwezig zijn, zijn deze dan van binnenuit in die posities gegroeid of komen ze vooral van buitenaf? Deze informatie geeft een sollicitant niet alleen een beeld van hoe de organisatie in elkaar zit, maar ook van wat er mogelijk is qua groei.

4. Kantoor en bedrijfscultuur

Wat ook altijd goed werkt is een indruk van de buiten- en binnenkant van jullie kantoor. Dit kan door middel van een virtuele rondleiding via Google Maps, door een zelfgemaakt filmpje of gewoon met enkele foto’s. De kandidaat zal het in ieder geval interessant vinden om te zien hoe jullie kantoortuin of de kantine eruitziet.

Ook foto’s van eventuele activiteiten die jullie als team of afdeling gedaan hebben geven een goede impressie van de cultuur binnen het bedrijf. Hadden jullie een nuttige brainstormsessie, een leuke pubquiz of misschien wel een geslaagd dagje skiën? Laat het zien! Deze zaken dragen zeker bij aan de keuze van een kandidaat om wel of niet op de solliciteerknop te drukken.

5. Sollicitatieprocedure

Met bovenstaande zaken heb je de bezoeker van de ‘Werken bij’-site vooral een goed beeld gegeven van jullie organisatie. Hopelijk heb je hem of haar hiermee voldoende weten te overtuigen om bij jullie te gaan solliciteren. Om ook de allerlaatste twijfels weg te nemen is het handig om ook wat informatie te geven over de sollicitatieprocedure.

Voeg daarom ook een kopje op de ‘Werken bij’- site toe waarin je informatie geeft over de sollicitatieprocedure. Geef hierin aan wat de sollicitant kan verwachten, bijvoorbeeld hoeveel gesprekken jullie gemiddeld houden, met wie deze gevoerd worden en of jullie wel of niet gebruikmaken van een assessment . Maar laat ook weten wat jullie van de sollicitant verwachten. Heeft de sollicitant bijvoorbeeld de vrijheid om te reageren door middel van een filmpje of hebben jullie liever een standaard motivatiebrief?

Videosollicitatie - Werken bij Site

6. Vacatures

Tot slot, vergeet natuurlijk de vacatures niet. Er bestaan bedrijven met een indrukwekkende ‘Werken bij’-site waar de vacatures behoorlijk moeilijk vindbaar zijn. Op die manier bestaat de kans dat je de mogelijke sollicitant alsnog kwijtraakt. Zorg er daarom voor dat jullie openstaande vacatures goed zichtbaar zijn. Dit kun je bijvoorbeeld doen door onder elk stuk tekst een vacatureknop toe te voegen.

Voor de vacatures is het daarnaast belangrijk dat deze makkelijk te filteren zijn op locatie, functiegroep en eventueel ervaringsniveau. Daarnaast moet de vacature zelf natuurlijk ook voldoende informatie bevatten en pakkend geschreven zijn. Tips voor het schrijven van een goede vacature vind je in een volgend artikel.

Werken bij(houden)

Wanneer je deze elementen toevoegt aan jullie ‘Werken bij’-site ben je een al heel eind op weg in het aantrekken en enthousiasmeren van goede sollicitanten. Wel is het belangrijk dat je de pagina ook goed bijhoudt. Foto’s van collega’s die er inmiddels niet meer werken of van een kerstfeest van zes jaar geleden doen het een stuk minder goed. Ook de tekst over hoelang jullie organisatie bestaat en hoeveel medewerkers er bij jullie werkzaam zijn moet natuurlijk regelmatig geüpdatet worden.

Steek je een klein beetje tijd in de ‘Werken-bij’-site? Dan verdien je dat waarschijnlijk dubbel en dwars terug. Succes!

Vond je dit artikel leuk? Geef een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.