Zwakke punten noemen tijdens je sollicitatie

Categorie: Solliciteren
Zwakke punten sollicitatiegesprek

Je kunt er de donder op zeggen dat je de vraag gaat krijgen in je sollicitatiegesprek. ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ –of als ze schappelijk zijn noemen ze het ‘minder sterke’ punten. Het benoemen van je sterke punten is geen probleem. Hier praat je natuurlijk graag over. Maar hoe kun je nou het beste je zwakke punten benoemen tijdens je sollicitatie zonder dat je hiermee je eigen glazen ingooit?

Geef niet alleen een opsomming van je zwakke punten tijdens je sollicitatie

Een van de belangrijkste zaken is dat je tijdens je sollicitatie niet alleen een opsomming geeft van jouw zwakke punten. Dit geldt overigens ook voor je sterke punten, maar dat komt in een ander artikel aan bod. Geef op de vraag ‘wat zijn je zwakke punten?’ dus niet alleen het antwoord: ‘Ik heb geen discipline, ik communiceer slecht en ik ben eigenwijs.’ Want dan vergroot je de kans wel aanzienlijk dat je na dit sollicitatiegesprek niet meer terug hoeft te komen.

Zorg in plaats daarvan dat je je zwakke punten voldoende toelicht. Met een heldere uitleg op je zwakke punten laat je ook meteen zien dat je er over nagedacht hebt. Dit toont aan dat je zelfreflectie hebt, dus heb je er stiekem ook nog weer een van je sterke punten in kunnen verwerken.

Noem zwakke punten met voorbeelden

Bij het geven van een toelichting op de zwakke punten die je hebt genoemd in je sollicitatie, hoort ook het geven van voorbeelden. Als jij in het sollicitatiegesprek over jezelf zegt dat je geen discipline hebt kan de ander daar zijn of haar eigen invulling aan geven. Er wordt dan misschien de conclusie getrokken dat jij altijd te laat op werk verschijnt en dat je je beloften niet altijd nakomt. Terwijl jij alleen maar bedoelde te zeggen dat je het lastig vindt om die chocoladekoekjes te laten staan. Het is dus goed om voorbeelden te geven, om misverstanden te voorkomen over hoe deze zwakke punten zich uiten.

Bedenk trouwens ook van tevoren of de zwakke punten die je benoemt wel relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert. Dat jij geen discipline hebt op het gebied van chocoladekoekjes, is in principe geen probleem. Tenzij je solliciteert bij de Verkadefabriek.

Daarnaast kan het zijn dat wanneer jij een voorbeeld geeft, de ander op basis daarvan vaststelt dat het helemaal geen zwak punt hoeft te zijn. Wanneer jij als een van je zwakke punten bijvoorbeeld noemt dat je eigenwijs bent in combinatie met een voorbeeld. Zoals: ‘Ik ben eigenwijs, want als ik denk dat ik een goed idee heb ga ik dat ook direct uitvoeren.’ Kan het best zijn dat de ander vindt dat dat juist een goede proactieve houding is. Op die manier kan een van jouw zwakke punten door middel van een voorbeeld toch nog omslaan in een pluspunt.

Zwakke punten sollicitatie - geen discipline

Geef in je sollicitatie aan hoe je met je zwakke punten omgaat

Als jij een van je zwakke punten noemt, met een voorbeeld erbij, is het ook relevant om hierbij te vermelden hoe je momenteel met dit punt omgaat. Stel dat jij aangeeft dat je chaotisch bent, met als voorbeeld dat je moeite hebt met het maken van planningen. Dan is het wel nuttig om hierbij aan te geven wat je hier momenteel mee doet. Het is een heel verschil of je vervolgens zegt ‘dus besteed ik het plannen altijd uit aan een collega’ of ‘dus neem ik elke ochtend een half uur de tijd om me hierop te focussen’. Ook hiermee kun je in je sollicitatiegesprek het verschil maken. Het kan namelijk wel zo zijn dat dit een van je zwakke punten is, maar als jij weet hoe je hier op een goede manier mee om moet gaan hoeft dit geen probleem te zijn.

Noem verbeterpunten in je sollicitatie

Kom je er na het noemen van je zwakke punten in je sollicitatie–inclusief voorbeelden en toelichting– niet heel goed vanaf? Dan is het zaak om aan te geven hoe je van plan bent je op deze punten te ontwikkelen. Stel dat jij het punt hierboven hebt genoemd: ‘Ik ben chaotisch, dus ik heb moeite met planningen maken, daarom besteed ik het plannen altijd uit aan een collega.’ Dan is het wel handig om hier een vervolg aan te geven.

Het mooiste zou zijn als je concreet kan aangeven hoe je ervoor gaat zorgen dat jij je zwakke punten verbetert. Denk hierbij aan een voorbeeld als: ‘Ik zou dit graag willen verbeteren, dus heb ik me ingeschreven voor een cursus Timemanagement.’ Op deze manier geef je aan dat je zelfkennis hebt én de ambitie om aan jezelf te werken.

Zwakke punten sollicitatie - niet kunnen plannen

Noemen – voorbeeld geven – hoe gaat het nu? – hoe gaat het later?

Het noemen van je zwakke punten tijdens je sollicitatie hoeft dus helemaal niet altijd negatief te zijn. Het kan zomaar zo zijn dat de ander een van jouw zwakke punten helemaal niet als zwak opvat. Daarbij kan je met de juiste toelichting en een eventueel verbeterplan laten blijken dat het misschien een van je zwakke punten is, maar dat dit geen direct effect op je werk hoeft te hebben. Als je ze op de juiste manier benoemt, kun je alsnog knallen tijdens je sollicitatiegesprek.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan in de ICT? Upload je cv bij JouwICTvacature.nl. Zodra wij een passende ICT-vacature voor je hebben, neemt een consultant contact met je op.

Vond je dit artikel leuk? Geef Redactie JouwICTvacature een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.