Een professioneel cv maken? Doe dit vooral NIET

Categorie: Solliciteren
Auteur:
cv_checklist_yes_no

Je cv maken; een belangrijk onderdeel van je sollicitatie maar zeer gevoelig voor fouten. Deze fouten komen we maar al te vaak tegen en daarom willen we ze graag met jou delen. Zodat jij ze niet maakt.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten tijdens het maken van je cv: tekst, vorm, opmaak en inhoud. Hieronder vind je per aandachtspunt een voorbeeld van hoe je het absoluut niet moet aanpakken. Uiteraard geven we je ook tips over hoe je het wél kunt doen.

1. Een foute foto gebruiken

Een professioneel cv bevat een professionele foto. Van jou, niet van je huisdier of een willekeurig model. Eentje waar je duidelijk op staat en waar niet te veel op de achtergrond gebeurt. Ook die olijke vakantiefoto waar je een biertje in je hand hebt, is niet de beste keuze; je wil dat jouw toekomstige werkgever je professionele kant ziet. Dat je ook een gezellige kant hebt, kun je tijdens het sollicitatiegesprek benadrukken en laten zien.

2. Geen foto gebruiken

Tegenwoordig is doodzonde nummer één bij het maken van een cv géén foto toevoegen. Een recruiter of hr-manager wil graag een gezicht zien bij jouw cv. Je naam wordt hoogstwaarschijnlijk toch wel ingetypt in Google, waardoor een foto van jou tevoorschijn komt (tenzij je niet actief bent op internet of social media natuurlijk). Dus die foto krijgen ze uiteindelijk wel te zien, dan kun je er maar beter voor zorgen dat je in de hand hebt wélke ze te zien krijgen.

cv_maken_photo_camera_girl_shot

3. Ludiek e-mailadres

Velen van ons zijn bekend met het ‘foute-e-mailadres-fenomeen’: een e-mailadres dat een flink aantal jaren geleden is aangemaakt in een melige bui en vervolgens nooit meer veranderd is. Toen je zeventien was, was ‘partyhopper2000@hotmail.com’ waarschijnlijk hilarisch. Nu, op je zesentwintigste, niet meer. Zeker niet als je gaat solliciteren op een professionele baan.

4. Een verhalenbundel maken

Je wil zo veel mogelijk over jezelf vertellen om te laten zien dat je dé geschikte kandidaat bent voor die functie. Er is niks mis met een kort profieltje waarin je iets vertelt over wie je bent en wat je doet maar maak er geen gedetailleerd verhaal van. Je wil namelijk niet dat de lezer al afgeschrikt wordt bij de eerste zin; kort en krachtig dus. Hou er ook rekening mee dat een recruiter of hr-manager over het algemeen weinig tijd heeft en daardoor genoodzaakt is om cv’s te scannen. Gemiddeld hebben ze maar zes seconden nodig om een cv te scannen en een oordeel te vormen. Zorg er daarom voor dat jouw cv deze ‘zes-seconden-test’ doorstaat.

5. Comic Sans als lettertype gebruiken

Een cv maken gaat ook gepaard met de nodige stijltips. Er zijn weinig dingen die minder professionaliteit uitstralen dan het lettertype Comic Sans. Maar ook Papyrus of Lucida Handwriting zijn niet de beste keuzes voor op je cv. Niet alleen staat het minder professioneel, je cv wordt ook veel moeilijker te lezen door je tekst in één van deze lettertypes te schrijven. Het mag dan misschien saai zijn maar een clean lettertype werkt echt beter. Strak, rustig en recht – hou dat in gedachten.

6. Opslaan en versturen als Word-document

Dit is misschien niet de meest voor de hand liggende fout maar het kan je kansen behoorlijk beïnvloeden. Dat je cv er op jouw laptop of pc goed uitziet, betekent niet dat de ontvanger van je cv het document op precies dezelfde manier ziet. De verschillende versies van Word hebben namelijk nog wel eens de neiging om jouw document volledig overhoop te gooien of gewoon helemaal niet te openen. Weg structuur. Als jouw foto midden in je tekst eindigt en de helft van je kwaliteitenlijst niet zichtbaar is, is dat zonde van de moeite. Om er zeker van te zijn dat dit niet gebeurt, kun je je cv het beste opslaan als pdf-bestand.

laptop_email_work_send_cv_maken

7. Je cv niet meesturen met je motivatiemail

‘Sorry, dit keer mét bijlage’: dat wil je echt niet sturen wanneer je net je sollicitatie de deur uit hebt. Ontzettend knullig en ook niet handig omdat de inbox van de ontvanger waarschijnlijk veel mailtjes telt en binnenkrijgt. Grote kans dus dat jouw beide mailtjes niet onder elkaar verschijnen. De extra moeite die de ontvanger moet doen om jouw cv aan je motivatie te koppelen, werkt helaas niet in je voordeel. Check-check-dubbelcheck voor verzenden dus.

Wat moet je wél doen?

Zolang je alle genoemde punten hierboven NIET doet, zit je hoogstwaarschijnlijk veilig. Je cv is persoonlijk en je hebt daarom de vrijheid om er je eigen draai aan te geven. Maar zorg er wel voor dat het document overzichtelijk blijft en alle informatie bevat die relevant kan zijn voor de functie waarop je solliciteert. Wil je nog meer tips over je cv, sollicitatiegesprek of persoonlijk carrièreadvies? JouwICTVacature heeft alles waar je naar op zoek bent. Succes!

[interaction id=”5ba8e343a4389406940d7a74″]

#Cv

Vond je dit artikel leuk? Geef Sara de Rouw een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *