Hoe weet ik of een vacature bij me past? 5 tips

Categorie: Solliciteren
Vijf tips - vacature lezen

Het komt wel voor dat je een vacature ziet en direct weet dat dit de perfecte baan voor je is. Maar veel vaker gebeurt het dat je een vacature tegenkomt waarvan je niet direct helemaal zeker weet of het wel of niet bij jou past. Wij hebben vijf tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen in het bepalen of een vacature wel of niet iets voor jou is.

1. Kijk niet alleen naar het salaris

Tip één is een belangrijke: kijk niet alleen naar het salaris. Wanneer het salaris dat in de vacature staat jou aanspreekt, bestaat het gevaar dat je alles wat verder in de vacature staat rooskleuriger gaat interpreteren. Het kan zelfs zijn dat er werkzaamheden onder de functieomschrijving staan die je eigenlijk niet zo interessant vindt, maar die je voor dat salaris maar voor lief neemt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Het is begrijpelijk dat je salaris belangrijk vindt, maar besef dat het veel crucialer is dat je je werk ook leuk en uitdagend vindt. Daarnaast is een salaris dat in een vacature staat ook geen onbespreekbaar onderdeel. Hier valt altijd over te praten in een arbeidsvoorwaardengesprek. Probeer dus niet te veel naar het getal te kijken dat in de vacature staat, maar let in eerste instantie op de zaken die er echt toe doen voor de functie.

2. Kijk goed naar de werkzaamheden en variatie

In een goede vacaturetekst staat een uitgebreide omschrijving van de functie en het bijbehorende takenpakket. Stel op basis daarvan voor jezelf vast of dit taken zijn die jou aanspreken of niet. Zijn het werkzaamheden die je nu ook doet en die je graag wil blijven doen? Zul je elke dag hetzelfde doen of zit er veel diversiteit in de werkzaamheden? Staan er voornamelijk zaken die je al kunt of zijn er ook werkzaamheden die je nog moet gaan leren?

Het is niet erg als je de lat hierbij relatief hoog legt. Het is interessanter voor jezelf als er ook een aantal elementen is waar je nog niet alles vanaf weet en die je onder de knie zult moeten krijgen, dan dat de functie alleen bestaat uit allerlei werkzaamheden die je nu ook al dag in dag uit uitvoert. Natuurlijk is het handig als je voor de basiswerkzaamheden van de functie al wel de juiste kennis en ervaring hebt. Maar houd verder vooral in je achterhoofd dat alles te leren valt.

3. Kijk goed naar het niveau en de mate van verantwoordelijkheid

De derde tip hangt voor een groot deel samen met de tweede, maar hier gaat het vooral om het niveau van de werkzaamheden. Waar in tip twee de focus vooral ligt op de vraag of de werkzaamheden je wel of niet aanspreken, richten we ons in de derde tip meer op het niveau van de functie. Wordt er veel van je gevraagd? Mag je zelfstandig keuzes maken over je werk? En staan er veel collega’s boven jou of krijg je misschien zelf een aantal medewerkers onder je hoede?

Als je minder dan tien jaar werkervaring hebt vind je het waarschijnlijk wel prettig als er een meer ervaren iemand aanwezig is met wie je kan overleggen en die jou kan helpen wanneer je er niet uitkomt. Je bent dan misschien nog niet helemaal klaar voor een compleet zelfstandige functie waarin je in je eentje verantwoordelijk bent voor een eindproduct. Maar wanneer je al een aantal jaren werkzaam bent en goed op weg bent een expert te worden in jouw vakgebied, ben je waarschijnlijk juist wel meer geïnteresseerd in een functie waarin jij zelf knopen kunt doorhakken. Let daarom ook goed op het niveau van de vacature. Vaak staat er ook wel in de omschrijving of er gezocht wordt naar een junior of senior, maar beoordeel ook zelf nog of het niveau dat omschreven wordt ook daadwerkelijk past bij waar jij behoefte aan hebt.

4. Kijk goed naar de persoonlijke eigenschappen

Naast de werkzaamheden die horen bij de functie staat er vaak ook een aantal persoonlijke eigenschappen die de nieuwe werknemer idealiter bezit. Het is belangrijk om deze ook serieus te nemen. Zijn ze op zoek naar een flexibel iemand die snel kan schakelen? En weet jij van jezelf dat je niet zo goed tegen abrupte veranderingen kan en dat je je werk liever zo goed mogelijk doet dan zo snel mogelijk? Dan kun je je afvragen of deze vacature wel zo goed bij je past.

Het komt ook vaak voor dat er gevraagd wordt naar iemand met sterke sociale en communicatieve vaardigheden die goed kan samenwerken. Weet je van jezelf dat je liever zelfstandig aan projecten werkt en zie je het niet zitten om bijvoorbeeld te moeten overleggen met klanten? Dan zul je ook moeten bedenken of de functie echt iets voor jou is.

Samenwerken of zelfstandig

5. Kijk goed naar de werkomgeving

Tot slot is het nog verstandig om ook naar de werkomgeving te kijken. Is het een enorme organisatie met meerdere vestigingen? Of juist een kleinschaliger bedrijf met een kantoor van twee kamers? Werken er met name jonge mensen of zitten er ook een aantal medewerkers die al jaren meegaan?

Ook deze zaken kunnen van invloed zijn op hoe jij denkt over de vacature. Ben je een gezelschapsdier? Dan zul je er misschien waarde aan hechten dat je terechtkomt bij een organisatie waar regelmatig geborreld wordt en waar je collega’s uiteindelijk je vrienden zullen worden. Maar als je werk en privé liever gescheiden houdt, maakt het je waarschijnlijk minder uit wat het bedrijf te bieden heeft buiten kantooruren. Maak voor jezelf een inschatting of jij je thuis zult voelen op de werkplek en tussen de mensen die er werken. Maar bedenk ook dat deze zaken lastig te beoordelen zijn op basis van een vacaturetekst, dus laat dit niet direct doorslaggevend zijn in je besluit om wel of niet te solliciteren.

Bij twijfel, doen!

In het ideale geval bevat een vacature een uitgebreide omschrijving van de functie, de organisatie en ook het profiel dat ze zoeken. Soms wordt er zelfs gebruikgemaakt van een filmpje waarin het kantoor en de bedrijfscultuur goed naar voren komen. Helaas is dat lang niet altijd het geval en roepen veel vacatures nog behoorlijk wat vragen op. Schroom dan niet om naar de organisatie te bellen en op deze manier meer te weten te komen over de functie. Dit vinden bedrijven vaak alleen maar leuk en dit kan je een veel beter beeld geven van de vacature.

Daarnaast is er nog één gouden regel en dat is: bij twijfel, doen! Op basis van een vacaturetekst kun je nooit 100% bepalen of iets bij je past of niet. Dus ben je hierover in dubio? Bedenk dan dat het nooit kwaad kan om te solliciteren en op gesprek te gaan. In een persoonlijk gesprek kom je nog veel meer te weten over wat de functie precies inhoudt en wat voor mensen er werken. En op basis van het gevoel dat je daaraan overhoudt is het waarschijnlijk een stuk makkelijker om een keuze te maken.

Vond je dit artikel leuk? Geef Redactie JouwICTvacature een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.