Vaardigheden op je cv vermelden – welke en hoe?

Categorie: Solliciteren
Auteur:
vaardigheden cv kiezen

Om antwoord te kunnen geven op de vraag hoe je je vaardigheden kunt vermelden op je cv, zouden we eerst moeten vaststellen wat ‘vaardigheden’ precies zijn. Zijn vaardigheden hetzelfde als kwaliteiten of competenties en welke zouden wel of niet relevant kunnen zijn voor op je cv?

Verschil kwaliteiten, vaardigheden en competenties

Kwaliteiten en vaardigheden hebben niet dezelfde betekenis. Kwaliteiten hebben te maken met waar je vanaf je geboorte aanleg voor hebt. Voorbeelden van kwaliteiten zijn zelfstandigheid, overtuigingskracht of creativiteit. Dit zijn zaken die je wel enigszins kunt trainen, maar waar je voor een groot deel ook de juiste aanleg voor dient te hebben. Vaardigheden zijn daarentegen wel 100% aan te leren, ongeacht je aanleg of karaktereigenschappen. Bij vaardigheden kun je bijvoorbeeld denken aan werken met Photoshop, WordPress, Javascript etc.

Het verschil in kwaliteiten en vaardigheden zit ‘m dus in de mate van ‘leerbaarheid’. Maar hoe verhouden competenties zich hier dan toe? Competenties worden vaak gezien als de overkoepeling van vaardigheden en deels ook kwaliteiten. Een voorbeeld van een competentie is bijvoorbeeld ‘organiseren’. Deze competentie omvat zowel de vaardigheden ‘plannen’ en ‘prioriteiten bepalen’ als de kwaliteiten ‘ordelijk’ en ‘realistisch’.

Het is echter wel de vraag of werkgevers ook specifiek zo’n overkoepeling bedoelen wanneer ze vragen naar je competenties of dat ze zelf de exacte definities ook niet zo goed kennen en eigenlijk op zoek zijn naar je vaardigheden.

Relevante vaardigheden op je cv vermelden

In dit artikel gaan we verder door op de vaardigheden. Zoals gezegd zijn dit dus skills die jij hebt geleerd en waar je goed in bent. Om vaardigheden op je cv te zetten is het raadzaam om eerst te bepalen welke vaardigheden wel of niet relevant zijn. De kans is groot dat je vroeger ook hebt geleerd hoe je moet fietsen en dat je dit inmiddels erg goed kan, maar dit hoef je niet op je cv te vermelden. Hou het bij de vaardigheden die van pas kunnen komen in de functie waar je op solliciteert.

Reageer je op een vacature voor Developer? Dan kun je bij vaardigheden denken aan de programmeertalen of frameworks waarmee jij kunt werken, maar ook aan tools waarmee je eerder gewerkt hebt. Daarnaast is het tegenwoordig bij veel ICT-bedrijven of teams van ICT’ers gebruikelijk om Agile te werken. Heb jij dit ook onder de knie? Vergeet dat dan zeker niet als vaardigheid op je cv te vermelden.

Lijst met vaardigheden cv

Vaardigheden zijn in te delen in hard skills en soft skills. Het is niet verplicht om je vaardigheden ook zo in te delen op je cv, maar je kunt de twee soorten wel in je achterhoofd houden bij het kiezen van de vaardigheden die je op je cv gaat noemen. Zo weet je zeker dat je een zo compleet mogelijke lijst van vaardigheden creëert.

De hard skills worden ook wel functionele of technische vaardigheden genoemd. Hieronder vallen de al eerder genoemde zaken als programmeertalen, frameworks of tools. Maar ook vaardigheden als autorijden, een andere taal spreken, schrijven, lassen, noem maar op. Soft skills zijn de meer sociale en intellectuele vaardigheden. Hieronder vallen voorbeelden als netwerken, presenteren of analyseren.

Hier volgt een lijst met vaardigheden uit beide categorieën ter inspiratie:

cv vaardigheden lijst

Toegegeven, soms is de grens tussen vaardigheid en kwaliteit behoorlijk vaag. Zaken als ‘coachen’ of ‘netwerken’ zijn niet 100% aan te leren, want hiervoor zijn natuurlijk ook wel bepaalde karaktereigenschappen gewenst. Maar aangezien ervaring hierbij ook een aanzienlijke rol speelt is het toch te scharen onder vaardigheden.

Voorbeelden van vaardigheden voor je cv

Nu we hebben besproken wat de definitie van vaardigheden precies is en welke soorten vaardigheden er zijn, is het nog zaak om vast te stellen hoe je deze vaardigheden kunt weergeven op je cv. Allereerst kun je er natuurlijk voor kiezen om onder een kopje met ‘vaardigheden’ in bulletpoints een lijst met je vaardigheden neer te zetten. Dit geeft een overzicht van alles wat jij kan.

Wat echter ook steeds vaker gebeurt is dat sollicitanten hun vaardigheden weergeven in percentages, met een aantal sterren erachter of met een deels ingekleurd balkje. Wanneer je ervoor kiest om je vaardigheden op je cv te vermelden in percentages of met een ander visuele weergave van de mate van beheersing erbij ziet de werkgever ook direct in hoeverre jij een bepaalde vaardigheid onder de knie hebt. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van hoe je je vaardigheden zou kunnen weergeven op je cv.

vaardigheden cv in balkjes    vaardigheden cv in bolletjes

vaardigheden cv diagram

vaardigheden cv grafiek

Vaardigheden op je cv toelichten

Naast dat je door middel van een visuele weergave kunt aantonen in hoeverre je een bepaalde vaardigheid bezit, kun je hierbij ook nog een toelichting geven waar je de vaardigheid hebt verkregen. In het geval van hard skills zal dit grotendeels via een cursus of opleiding zijn. Hierbij kun je dan het opleidingsinstituut noemen en het jaar waarin je de cursus of studie hebt afgerond.

In het geval van soft skills is het misschien niet altijd even tastbaar wanneer je welke vaardigheid hebt opgedaan, maar je zou hierbij wel kunnen noemen in welke rol je een bepaalde vaardigheid veel hebt toegepast om het iets concreter te maken.

Cv maken

Met deze informatie op zak ben je al een heel eind op weg geholpen bij het maken van je cv. Heb je nog meer tips nodig? Lees dan ook de andere artikelen op ons blog. Hier vind je een compleet cv voorbeeld en ook dingen die je absoluut niet moet doen bij het maken van je cv.

Heb jij je cv bijgewerkt en ben je klaar om te solliciteren op ICT-vacatures? Upload je cv bij JouwICTvacature.nl. Zodra we een passende ICT-vacature voor je hebben, neemt een consultant contact met je op.

cv

Vond je dit artikel leuk? Geef een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.