Kernkwadranten & kernkwaliteiten: lijst én voorbeelden

Categorie: Solliciteren
Wat zijn kernkwadranten

Wanneer je op sollicitatiegesprek gaat wordt er vaak gevraagd naar je sterke of zwakke punten. Goed idee dus om je hier op voor te bereiden door al je kwaliteiten en minpunten eens op papier te zetten. Je kunt dit ook systematischer aanpakken, namelijk door gebruik te maken van kernkwadranten. Hiermee haal je in no-time jouw kernkwaliteiten, je valkuilen en jouw grootste uitdagingen naar voren.

Wat zijn kernkwadranten en kernkwaliteiten?

Kernkwadranten zijn niet hetzelfde als je kernkwaliteiten, maar het hangt wel met elkaar samen. Het kernkwadrant (core quadrant model) is een model ontwikkeld door Daniel Ofman. Het wordt ook wel gezien als een behavior tool, oftewel een gedragsinstrument. Met dit model kun je op een makkelijke manier kernkwaliteiten met bijbehorende valkuilen, allergieën en uitdagingen zichtbaar maken.

Vaak kun je wel een of twee kwaliteiten noemen die je sterk vindt aan jezelf. En nog makkelijker is het waarschijnlijk om een aantal valkuilen van jezelf te noemen. Wanneer je gebruikmaakt van de kernkwadranten kun je heel eenvoudig jouw kwaliteiten en valkuilen tegenover elkaar zetten en er vervolgens achter komen waar jouw uitdaging ligt. Het is natuurlijk helemaal positief als je die ook weet te benoemen in een sollicitatiegesprek, want daarmee toon je aan dat je zelfkennis hebt en de motivatie om jezelf te verbeteren.

Hoe werkt het kernkwadrant?

Het kernkwadrant is een model met een vaste volgorde. Hierin komen jouw kernkwaliteit, je allergie, je valkuil en je uitdaging op een bepaalde manier tegenover elkaar te staan. De makkelijkste manier om het kernkwadrant goed te begrijpen is door er een in te vullen.

Het invullen van het kernkwadrantenmodel doe je met de klok mee, waarbij je links bovenin begint bij je kernkwaliteit. Achtereenvolgend vul je jouw valkuil, uitdaging en allergie in.

Kernkwadrant uitleg

Kernkwadranten model van Ofman

Je kernkwaliteit
Je begint linksboven in het blauwe vlak met het invullen van je kernkwaliteit. Vaak heb je zelf wel iets dat je sterk aan jezelf vindt. En zo niet, dan kun je het altijd aan de mensen om je heen vragen. Stel dat een van jouw kernkwaliteiten is dat je ‘nauwkeurig’ bent, dan komt deze links bovenin te staan.

Je valkuil
Hier direct naast, in het rode vlak aan de rechterkant, komt jouw valkuil. Deze bepaal je door vast te stellen wat er gebeurt wanneer je doorslaat in je kernkwaliteit. Vaak kom je hierachter door jezelf af te vragen ‘wat vinden anderen lastig aan mij?’. Wanneer je bijvoorbeeld doorslaat in het ‘nauwkeurig zijn’ kan het gebeuren dat je wat ‘pietluttig’ wordt. Deze valkuil zet je rechts bovenin.

Je uitdaging
Je uitdaging komt eigenlijk voort uit de verschillende aspecten die tot nu toe in kaart zijn gebracht. Als jij je ergert aan mensen die – in jouw ogen – onzorgvuldig te werk gaan en een van jouw valkuilen is juist dat je zelf nog wel eens wat pietluttig kan zijn, dan is jouw uitdaging om ervoor te zorgen dat je dingen wat makkelijker los kunt laten. Als je dit onder de knie hebt zul je minder snel doorschieten en in je valkuil terechtkomen en zal je allergie voor onzorgvuldigheid minder groot zijn. Jouw uitdaging ‘loslaten’ is daarmee een positieve aanvulling op je kernkwaliteit.

Je allergie
Recht onder je kernkwaliteit komt je allergie te staan. Dit is hetgeen waaraan jij je ergert bij anderen en vaak is dit direct het tegenovergestelde van jouw kernkwaliteit. Wanneer je zelf heel nauwkeurig bent, vind je het geheid vervelend als anderen erg onzorgvuldig zijn. Dit is dan jouw allergie welke links onderin het kwadrant komt te staan.

Ingevuld kernkwadrant voorbeeld

Voorbeeld van een ingevuld kernkwadranten model

De pijlen

De pijlen in het kwadrant bieden hulp bij het invullen ervan. De verticale pijlen die naar boven en naar beneden gericht zijn geven aan dat het gaat om een tegenstelling. De horizontale pijlen die naar links en naar rechts wijzen tonen aan dat het gaat om een ´teveel´ van iets. Op die manier staan alle aspecten in het kwadrant met elkaar in verbinding. De diagonale pijl die loopt van de kernkwaliteit naar de uitdaging laat zien dat de uitdaging een goede aanvulling is op de kernkwaliteit. Hiermee maak je je kernkwaliteit nog sterker, zonder dat je in je valkuil terechtkomt.

Kernkwadranten voorbeelden en kernkwaliteiten lijst

Er zijn veel voorbeelden van ingevulde kernkwadranten te vinden, die je kunnen helpen bij het opdoen van inspiratie of het begrijpen van het model. Hieronder vind je een kernkwaliteiten lijst; die lijst geeft combinaties weer van kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen die veel voorkomen.

Kernkwadranten lijst

Een kernkwadranten lijst met voorbeelden

Hoe vind je jouw kernkwadranten?

In de afbeelding hierboven vind je een lijst met voorbeelden van veelvoorkomende kernkwadranten. Zo krijg je voor jezelf al een goed idee van de verschillende combinaties van de kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen. Maar hoe ontdek je bij jezelf de kernkwadranten?

Wat is jouw kernkwaliteit?

Waarschijnlijk weet je bij jezelf wel één of meer kernkwaliteiten. Vind je het moeilijk om op een kwaliteit te komen vraag dan hulp van je omgeving.

Vragen die je jezelf kunt stellen om de kernkwaliteiten te achterhalen zijn:
– Welke eigenschap waardeert een vriend of vriendin in jou?
– Wat gaat jou gemakkelijk af?

Wat is je valkuil?

Een kernkwaliteit wordt een valkuil als je erin doorschiet. Je valkuilen kun je achterhalen door bij jezelf te rade gaan wat anderen bij jou graag anders zouden zien. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan vluchtgedrag of in welke activiteiten of gedrag je kunt doorschieten.

Stel jezelf de volgende vragen om je valkuilen te achterhalen:
– Wat verwijten anderen mij?
– Welk gedrag probeer ik voor mijzelf goed te praten?

Wat is je uitdaging?

Het tegenovergestelde van je valkuil is je uitdaging. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een bepaalde eigenschap die je graag meer zou willen ontwikkelen. Je uitdaging formuleer je op een positieve manier.

De volgende vragen helpen je om achter je uitdaging te komen:
– Wat bewonder ik in andere mensen?
– Welke kwaliteit mis ik in mijzelf of vind ik dat ik meer kan doen?

Wat is je allergie?

Naast de uitdaging noteer je jouw allergie. Mensen kunnen er slecht tegen als iemand teveel van hun uitdaging vraagt, dit noemt Ofman de allergie. Het is te veel van wat jezelf juist nodig hebt, je uitdaging. Je komt gemakkelijk achter je allergie door na te denken wat je vervelende eigenschappen van anderen vindt. Voor welke eigenschappen ben je allergisch?

Zo kom je achter jouw allergie:
– Waar stoor ik mij aan in andere mensen?
– Waar kan ik mezelf over opwinden?

Kernkwadranten gebruiken voor je sollicitatie

Voor zover wij weten wordt er in een vacature of een sollicitatiegesprek nooit gevraagd naar kernkwadranten. Maar voor jezelf kan het wel handig zijn om hier gebruik van te maken bij het schrijven van je sollicitatiebrief of voordat je op gesprek gaat. Je krijgt zo inzichtelijk voor jezelf waar jouw kracht maar ook jouw zwakte ligt. En misschien nog wel belangrijker: wat jij moet doen om je kernkwaliteit zo positief mogelijk te benutten zonder hierin door te slaan. Vul ‘m daarom eens in, leer jezelf kennen en kom nog krachtiger over op je volgende sollicitatiegesprek!

Vond je dit artikel leuk? Geef Redactie JouwICTvacature een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.