Verschil sollicitatiebrief en motivatiebrief

Categorie: Solliciteren
motivatiebrief vs sollicitatiebrief

Het wordt je als sollicitant niet makkelijk gemaakt. Je moet al je cv, LinkedIn-profiel en eigen website up-to-date houden. En dan vragen ze je ook nog eens om een sollicitatiebrief of motivatiebrief te schrijven. En het ergste is: je mag eerst zelf nog even uitzoeken wat eigenlijk precies het verschil is. Geen zorgen, wij hebben het antwoord voor je!

Niemand weet het

In feite is er weinig verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief. Sterker nog: als jij de contactpersoon van een vacature op zou bellen met de vraag ‘waarom willen jullie een motivatiebrief van mij en niet een sollicitatiebrief?’, krijg je waarschijnlijk te horen dat ze dat niet bewust hebben gedaan maar dat ze simpelweg geen verschil kennen. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat de inhoud van jouw brief niet zal kloppen.

Onderscheid sollicitatie vs. motivatie

Ondanks dat een recruiter of bedrijf waarschijnlijk geen verschil kent tussen beide termen, kan er wel onderscheid gemaakt worden tussen de kern van de brief. Zo kan het in het geval van een sollicitatiebrief logisch zijn om de nadruk te leggen op waarom het bedrijf specifiek jou zou aannemen. Dit kun je subtiel naar voren laten komen aan de hand van de beschrijving van jouw vaardigheden met bijbehorende voorbeelden. In je motivatiebrief kun je dan juist explicieter benadrukken waarom jij bij dat bedrijf solliciteert, voor die functie.

Een combinatie van beide

Hoewel er dus wel een onderscheid te maken is tussen de twee termen is het toch raadzaam om dezelfde informatie in beide gevallen te benoemen. Zorg dus dat je zowel jouw motivatie voor het bedrijf als jouw geschiktheid voor de functie behandelt. Je kunt er dan wel eventueel nog voor kiezen om het accent in beide gevallen net iets te verschuiven. Wanneer het je lukt om een goede mix te creëren van beide facetten, heb je al snel een geslaagde brief in handen. En een goede brief is het halve werk.

Vond je dit artikel leuk? Geef Ilse van der Wal een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *