Verschil sollicitatiebrief en motivatiebrief

Categorie: Solliciteren
Auteur:
motivatiebrief vs sollicitatiebrief

Het wordt je als sollicitant niet makkelijk gemaakt. Je moet al je cv, LinkedIn-profiel en eigen website up-to-date houden.Vervolgens vragen ze je ook nog eens om een sollicitatiebrief of motivatiebrief te schrijven. En het ergste is: je mag eerst zelf nog even uitzoeken wat eigenlijk precies het verschil is. Geen zorgen, wij hebben het antwoord voor je!

Niemand weet het

In feite is er weinig verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief. Sterker nog: als jij de contactpersoon van een vacature op zou bellen met de vraag ‘waarom willen jullie een motivatiebrief van mij en niet een sollicitatiebrief?’, krijg je waarschijnlijk te horen dat ze dat niet bewust hebben gedaan maar dat ze simpelweg geen verschil kennen. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat de inhoud van jouw brief niet zal kloppen.

Onderscheid sollicitatie vs. motivatie

Ondanks dat een recruiter of bedrijf waarschijnlijk geen verschil kent tussen beide termen, kan er wel onderscheid gemaakt worden tussen de kern van een sollicitatie- of motivatiebrief.

Sollicitatiebrief

Zo kan het in het geval van een sollicitatiebrief logisch zijn om de nadruk te leggen op waarom het bedrijf specifiek jou zou aannemen. Een goede manier om dit in je sollicitatiebrief naar voren te laten komen is aan de hand van je cv. Aan de hand van je cv beschrijf je jouw vooropleiding, werkervaring en vaardigheden met bijbehorende voorbeelden. Verder bespreek je in de brief ook waarom je bij dat bedrijf solliciteert en in die zin overlappen de brieven met elkaar.

Motivatiebrief

De naam zegt het eigenlijk al; in je motivatiebrief benadruk je juist waarom je die baan graag wil. Je legt uit waarom jij bij dat bedrijf solliciteert en waarom voor die functie. Bij een motivatiebrief ligt de nadruk op wie jij bent en waarom jij de geschikte persoon bent voor het bedrijf en de functie. Met jouw brief overtuig je de recruiter of hr-manager van jouw motivatie.

Motivatiebrief of sollicitatiebrief?

Kort samengevat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief dus dat je bij een sollicitatiebrief vooral je cv toelicht en bij een motivatiebrief je motivatie en waarom je bij dat bedrijf wilt werken. Hoewel er dus wel een onderscheid te maken is tussen de twee termen is het toch raadzaam om dezelfde informatie in beide gevallen te benoemen.
Zorg dus dat je zowel jouw motivatie voor het bedrijf als geschiktheid voor de functie behandelt. Je kunt er dan eventueel nog voor kiezen om het accent in beide gevallen net iets te verschuiven.

Overeenkomsten motivatiebrief en sollicitatiebrief

Naast het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief zijn er ook overeenkomsten tussen de twee. Zo bestaan allebei de brieven uit maximaal één A4’tje – probeer het kort en bondig te houden. Je toekomstige werkgever ontvangt waarschijnlijk een hele stapel brieven en is niet geïnteresseerd in je levenswerk. Hoe moeilijk het misschien ook is; houd het kort en bondig.

Korte motivatiebrief

In sommige gevallen vraagt een potentiële werkgever expliciet om een korte motivatiebrief. Vaak verwacht het bedrijf veel reacties en gaat de voorkeur dan uit naar een korte variant. Ook wordt weleens gevraagd of je een online sollicitatieformulier wilt invullen waarbij je jouw motivatie kunt achterlaten. Soms kun je dan slechts een beperkt aantal tekens gebruiken waardoor je genoodzaakt bent om je brief in te korten tot een korte motivatie. Dit artikel helpt je om een goede korte motivatiebrief te schrijven en geeft je een aantal voorbeelden van zo’n brief.

Opbouw sollicitatie-of motivatiebrief

Waarschijnlijk stuur je jouw sollicitatie- of motivatiebrief via de mail. In dat geval is het niet per se noodzakelijk om de adresgegevens van de ontvanger en van jezelf te noteren. Stuur je brief per post? Dan is het wel netjes om deze gegevens in de brief op te nemen.

Begin je brief met een korte, pakkende opening waarin je direct je motivatie laat zien. Zo krijg je direct de aandacht van de lezer en val je op tussen de andere brieven. Vervolgens schrijf je 3 à 4 korte alinea’s en sluit je de brief krachtig af. Ben je op zoek naar inspiratie voor een krachtige afsluiting? Bekijk voorbeelden van een afsluiting van je brief.

Check je brief op correct taalgebruik

Misschien overbodig om te noemen maar bij het schrijven van je brief houd je rekening met correct taalgebruik. Let erop dat er geen grammatica, spellingsfouten of verkeerde spreekwoorden in je brief zitten. Gebruik ook niet te veel en ingewikkeld vakjargon in je brief. Natuurlijk wil je laten zien dat je de benodigde kennis bezit maar je wilt voorkomen dat de lezer van je brief afhaakt.

Verstuur je brief als bijlage

Heb je jouw brief klaar? Vraag altijd aan een vriend of familielid of zij je brief willen lezen. Je wilt voorkomen dat er in je brief een spellingsfout zit en dat je daardoor wordt afgewezen. Heb je de brief laten doorlezen en ben je klaar om de brief te versturen? Sla je brief op als pdf-bestand, zo voorkom je dat de opmaak van je brief opeens verspringt. Vervolgens voeg je jouw brief als bijlage toe aan de mail. In de mail verwijs je naar je brief in de bijlage.

Hulp bij sollicitatie- of motivatiebrief

De consultants van JouwICTvacature staan klaar om je te helpen bij het vinden van een geschikte ICT-vacature voor jou. Je kunt bij ze de terecht met vragen over het sollicitatieproces zoals je sollicitatiebrief of motivatiebrief. Of bekijk de andere artikelen op de blog.

Vond je dit artikel leuk? Geef een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.

[Sassy_Social_Share]