Een korte motivatiebrief schrijven - tips en voorbeelden

Categorie: Solliciteren
Auteur:
Korte motivatiebrief - less is more

In sommige situaties wordt van je verwacht dat je een korte motivatiebrief indient. Het is dan de kunst om in een paar zinnen de lezer enthousiast te maken en te motiveren om jou uit te nodigen voor een gesprek. Wij geven je enkele tips en voorbeelden van hoe jij een korte én krachtige motivatiebrief schrijft.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan in de ICT? Upload je cv bij JouwICTvacature.nl. Zodra er een passende ICT-vacature is, neemt een van onze consultants direct contact met je op.

Wanneer maak je een korte motivatiebrief?

Sowieso is het bij een sollicitatie aan te raden om niet aan te komen met een motivatiebrief die bestaat uit eindeloos veel kantjes. Wanneer bedrijven veel sollicitaties ontvangen kun je ervan uitgaan dat ze niet uitgebreid de tijd zullen nemen om een brief door te lezen, en al helemaal niet als dit een heel boekwerk betreft. Het is dus altijd verstandig om je motivatiebrief niet langer te maken dan een A4’tje.

Toch is ook een A4 in sommige gevallen nog te uitgebreid. Het komt voor dat er een specifiek verzoek over de lengte in een vacature staat: ‘wij verwachten veel reacties dus onze voorkeur gaat uit naar een korte motivatiebrief’. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat je online via een sollicitatieformulier kunt reageren waarbij je je motivatie in kunt vullen in een vlak met een beperkt aantal woorden. In dat geval is het al helemaal zaak dat je van de minimale ruimte die je hebt, maximaal gebruikmaakt. Kies je woorden en zinnen dus nauwkeurig.

Een korte motivatiebrief of e-mail

Een échte brief sturen we natuurlijk al een hele tijd niet meer. Daar hebben we nu e-mail voor. Wel kun je de keuze maken of je de motivatie in het mailbericht zelf typt of als bijlage meezendt. In beide gevallen is het wel aan te raden om je motivatie vorm te geven als een motivatiebrief. Met een nette aanhef, een goede structuur en een correcte afsluiting.

Korte motivatiebrief

Wat betreft de structuur van de motivatie is er een aantal elementen dat niet mag ontbreken. Ondanks dat het de bedoeling is de motivatiebrief kort te houden, zul je in ieder geval de volgende zaken moeten vermelden:

– Introductie van jezelf
– Reden van solliciteren
– Sales pitch van jezelf
– Interesse in het bedrijf
– Verwijzen naar je cv
– Verzoek tot uitnodigen

En dan is het natuurlijk zaak om deze elementen zo bondig mogelijk te noteren. Met name bij de reden van solliciteren en de sales pitch is de valkuil dat je veel te veel wil vertellen. Bedenk dan dat in principe je hele achtergrond en je vaardigheden ook in je cv te vinden zijn. Uitgebreid uitweiden over wat je allemaal kan en gedaan hebt is dus niet nodig.

Korte motivatiebrief – voorbeelden

Om je een beeld te geven van hoe een korte motivatiebrief die alle belangrijke elementen bevat eruit kan zien, staan hier twee voorbeelden:

 

Geachte heer / mevrouw,

Via LinkedIn las ik dat u een vacature heeft voor junior PHP developer. Op die baan wil ik bij dezen heel graag solliciteren.

Het afgelopen jaar heb ik de hbo-opleiding ICT met veel plezier gedaan en succesvol afgerond. Tevens heb ik de online cursus Computer Science op Codecademy gevolgd. Ik ben nauwkeurig, geconcentreerd en kom het beste tot mijn recht in een functie waar ik deze kwaliteiten kan inzetten.

Zoals u in mijn cv kunt zien heb ik het afgelopen jaar al stage gelopen, maar ik zou graag meer praktijkervaring opdoen. Bovendien kwam ik er tijdens mijn stage achter dat ik het werken binnen een softwarebedrijf heel erg leuk vind, dus het lijkt me heel boeiend om binnen jullie startup aan de slag te gaan. Ik hoop dat u mij uitnodigt voor een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

[NAAM]

 


 

Geachte mevrouw [NAAM],

Uw collega en mijn goede kennis [NAAM] maakte mij attent op de openstaande vacature voor Senior Business Intelligence Consultant. De vacaturetekst triggerde mij meteen op positieve wijze en zodoende stel ik me graag aan u voor.

Zoals u op mijn cv kunt lezen ben ik een ervaren kracht (15+ jaar) op het gebied van Data Science en BI. Zo ben ik sinds 2001 werkzaam als Senior Microsoft BI Developer. Ik heb ruime kennis van Managementinformatie en Functioneel Beheer en ben daarnaast erg ervaren in MS SQL en DevOps.

Het omgaan met klanten is mij niet onbekend en ook zelfstandig werken is voor mij geen probleem. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn kennis en ervaring een goede bijdrage kan leveren aan [NAAM BEDRIJF].

Als u interesse heeft, kom ik graag langs voor een kennismakingsgesprek.

Met vriendelijke groet,

[NAAM]

Een korte motivatie online invullen

Wanneer je solliciteert via een online invulformulier waarbij je gebonden bent aan een bepaald aantal woorden, kan je motivatiebrief er anders uit komen te zien. Ten eerste is het hierbij minder gebruikelijk om een aanhef en afsluiting te gebruiken. Het is ten slotte geen echte motivatie meer in de vorm van een brief, maar slechts een tekstvak waarin je je motivatie beschrijft.

Afhankelijk van het aantal woorden kun je er nog voor kiezen om een aantal andere zaken ook achterwege te laten. Het belangrijkste is dat naar voren komt waarom je op de vacature solliciteert en waarom je denkt geschikt te zijn. Ook hier geldt: alle achtergrondinformatie over je ervaring en skills komt wel terug in je cv.

Aan de slag met je korte motivatiebrief!

Op basis van deze tips en voorbeelden kun je aan de slag met je eigen korte motivatiebrief. Lees voor meer tips ook ons blog over het verschil tussen een sollicitatiebrief en motivatiebrief. Of kijk eens naar onze cv voorbeelden.

Vond je dit artikel leuk? Geef een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.

[Sassy_Social_Share]