Persoonlijk profiel op je cv: voorbeeld én relevante tips

Categorie: Solliciteren
voorbeeld tekst profiel cv

Het sollicitatieproces vindt voor een groot deel online plaats. Je hoeft allang niet meer je sollicitatiebrief op de post te doen, maar kunt deze per mail versturen. Ook is het tegenwoordig niet meer noodzakelijk om referenties op te geven, want iedereen kan de aanbevelingen op jouw LinkedIn-profiel bekijken. Zelfs het voeren van online sollicitatiegesprekken is in opmars. Toch is er één ding dat voorlopig nog niet zal verdwijnen en dat is het maken van je cv.

Wij geven je relevante tips hoe je een aantrekkelijk cv maakt en laten je daarbij ook een aantal cv voorbeelden zien, zoals een voorbeeld van een persoonlijk profiel op je cv. Op die manier krijg je gelijk een goed idee hoe je jouw cv kunt maken.

Een cv maken

Bij het maken van een cv komen verschillende onderdelen kijken. Kies je er bijvoorbeeld voor om een cv in Word te maken? Gebruik je een van de vele websites waarmee je tegen betaling of gratis eenvoudig een online cv kunt maken, zoals Canva? Of ga je zelf aan de slag met een programma als Photoshop? Welke optie je ook kiest, er zijn altijd een paar onderdelen waarmee je rekening kunt houden als je jouw cv gaat maken. Deze vier tips helpen je op weg om dat sollicitatiegesprek in de wacht te slapen.

De ideale lengte van je cv

Misschien wel het allerbelangrijkste om in gedachten te houden bij het maken van je cv, is dat je deze beter niet al te lang kunt maken. Het is misschien niet altijd mogelijk om het bij één A4’tje te houden, maar je kunt er ongetwijfeld wel voor zorgen dat het er geen zeven worden. Houd als richtlijn maximaal twee A4’tjes aan.

Een cv wordt maar zes seconden bekeken

Bedenk dat jouw cv niet de enige is die de HR-manager of recruiter te zien krijgt. Gemiddeld wordt een cv zo’n zes seconden bekeken, of eigenlijk ‘gescand’, voordat er een oordeel gevormd wordt. Het is daarom niet handig om met een boekwerk van een cv aan te komen, want dan worden die zes seconden wel erg krap.

Zo ziet een professionele lay-out van je cv eruit

Hoe de lay-out van je cv eruit ziet mag je in principe helemaal zelf weten. Als alle onderdelen er maar overzichtelijk en goed leesbaar op staan. Vermeld op je cv in ieder geval de volgende punten:
– personalia;
– contactgegevens;
– opleidingen;
– werkervaring
– vaardigheden.

Breng structuur aan in je cv door het gebruik van tussenkopjes

Gebruik ook tussenkopjes om de verschillende onderdelen, zoals ‘werkervaring’ en ‘opleidingen’, van elkaar te onderscheiden. De vaardigheden die je noemt op je cv kun je weergeven in bulletpoints, maar je kunt er ook voor kiezen om hierbij aan te geven in hoeverre je je deze vaardigheden eigen hebt gemaakt, zoals in het onderstaande cv voorbeeld.

cv voorbeeld met foto

Cv voorbeeld Miranda Rodriguez

Een foto op je cv, of toch niet?

Wel of geen foto op je cv; de meningen verschillen nogal. Het toevoegen van een foto aan je cv zorgt ervoor dat je cv niet alleen een samenvatting van je werkverleden is maar een samenvatting van jou als persoon. Uiteindelijk is het je eigen keuze of je een foto op je cv plaats.

Als je ervoor kiest om een foto op je cv te plaatsen, kies dan in ieder geval een recente foto waarop je goed te zien bent. Bedenk je wel dat een HR-manager je waarschijnlijk toch online opzoekt. Door een foto op je cv te plaatsen heb je zelf die eerste indruk in de hand.

Wat is een goede foto voor op je cv?

Wil jij een foto plaatsen op je cv? Kies dan in ieder geval een geschikte foto uit waarop je professioneel overkomt. Het kan in je nadeel werken als je een ongeschikte foto op je cv gebruikt. Op je cv gebruik je liever geen selfies, vakantiefoto’s of foto waarbij je op stap bent. De perfecte foto voor op je cv heeft een neutrale achtergrond en is een foto waarbij je een open houding hebt. Je wilt ervoor zorgen dat je foto iets extra’s toevoegt aan je cv.

Een persoonlijk profiel op je cv

Wat we steeds vaker voorbij zien komen is een klein stukje tekst waarin je een profiel van jezelf schetst. Dit maakt je cv iets persoonlijker want hiermee geef je niet alleen een opsomming van je skills en ervaringen, maar laat je ook iets meer zien wat voor iemand je bent. In onderstaand cv voorbeeld van Takehiro Kanegi is er zelfs een persoonlijk profiel én een stukje over relevante interesses toegevoegd. Dit maakt, samen met de foto, dat er ook nog iets persoonlijks in het cv naar voren komt.

cv voorbeeld profiel

Cv voorbeeld Takehiro Kanegi

Een persoonlijk profiel op je cv

Vind je het lastig om tot een goed persoonlijk stukje te komen? Vraag een vriend, vriendin of familielid om hulp. Zij kennen je als geen ander en kunnen vast een mooie omschrijving geven van jou als persoon. Je kunt er ook voor kiezen om de karaktereigenschappen als een opsomming op je cv op te nemen.

Voorbeelden van een profiel op je cv

Om je op weg te helpen hebben wij een paar voorbeelden van een persoonlijk profiel gemaakt. Zo krijg je een idee hoe je profiel eruit kan zien. Je kunt het persoonlijke profiel wat je op je cv gebruikt, vervolgens ook toevoegen aan je LinkedIn-profiel.

Persoonlijk profiel op je cv - voorbeeld 1:

“Mijn 10+ jaar ervaring als back-end developer in combinatie met kennis van HTML en CSS maken mij de ideale kandidaat om jullie team te versterken. Collega’s omschrijven mij als een sociale teamplayer die van aanpakken houdt.”

Persoonlijk profiel op je cv - voorbeeld 2:

“Een software developer in hart en nieren. Ik ben gemotiveerd om door te groeien en te leren, zo duik ik graag in nieuwe technieken en werkwijzen. Innovatief en een doorzetter zijn woorden die mij op het lijf geschreven zijn.”

Persoonlijk profiel op je cv - voorbeeld 3:

“Mijn naam is , een enthousiaste en gedreven webdeveloper met meer dan 5 jaar ervaring in het ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden van (interactieve) websites. Ik ben op zoek naar een uitdagende functie als webdeveloper waarbij ik mijn kennis in de praktijk kan brengen én verder kan ontwikkelen.”

Less is more

Zoals je misschien wel opvalt in bovenstaande cv voorbeelden is dat ze niet stampvol staan met informatie. Er is voor gekozen om alleen het nodige erin te zetten en dit raden wij ook ten zeerste aan. Het maakt een HR-manager of recruiter echt niet uit wat voor bijbaantje jij had op je veertiende. Zorg dus dat je alleen benoemt wat daadwerkelijk relevant is voor de functie of het bedrijf waarop je solliciteert. Zo blijft je cv overzichtelijk en relevant. Als je ergens graag een uitgebreide toelichting op wil geven kun je er altijd nog voor kiezen om dat in je motivatiebrief te doen.

Meer tips nodig?

We hebben je nu enkele tips gegeven die je kunt meenemen bij het maken van je cv. Ook kun je hierbij ons eerdere artikel gebruiken waarin we je vertellen wat je vooral niet moet doen. Ook kun je ons cv voorbeeld of meerdere van de cv voorbeelden gebruiken ter inspiratie. Succes!

cv voorbeeld layout met persoonlijk profiel

Cv voorbeeld Howard Jones

Persoonlijk profiel cv voorbeeld

Cv voorbeeld Andrew Robinson

cv

Vond je dit artikel leuk? Geef Redactie JouwICTvacature een applausje.

Laat zien wat je van dit artikel vond, dit geeft motivatie om meer van zulke artikelen als deze te schrijven.